eur:
394.46
usd:
370.46
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Durvul az elnökválasztási kampány Csehországban

Hatalmas lejárató kampány dúl az internetes szociális hálókon a cseh elnökválasztás második fordulójába jutott Jiří Drahoš ellen. Miloš Zeman jelenlegi elnök vetélytársát egyebek mellett pedofíliával vádolják, azt vágják a fejéhez, hogy ügynök volt, egy másik bejegyzés pedig azt állítja róla, hogy szabadkőműves.

Egy hét múlva ismét az urnákhoz járulnak a csehek, akik a jövő hét pénteki és szombati elnökválasztáson arról dönthetnek, hogy Miloš Zeman jelenlegi államfő maradhat-e a Hradzsinban vagy Jiří Drahoš, a Cseh Tudományos Akadémia volt elnöke költözik majd a prágai várba. Az interneten már most nagy vita dúl a két jelölt tábora között, sokan pedig álhírek terjesztésétől és a lejárató kampánytól sem riadnak vissza.

A Miloš Zeman óriásplakátjain olvasható jelmondat azt hirdeti, hogy „Ez az ország a miénk”, és arra szólít fel, hogy meg kell állítani Drahošt, aki migránsokkal akarja elárasztani az országot. Ez a feltételezés még a finomabbak közé tartozik, a véleményüket az interneten álnéven hirdető kommentátorok ennél keményebb dolgokat is Drahoš fejéhez vágnak, s teszik mindezt rendszerint alaptalanul.

Az egyik írás azt taglalja, hogy Jiří Drahoš ügynök volt. Az elnökjelölt felesége, Eva Drahošová erről a következőket nyilatkozta a blesk.cz hírportálnak: „A férjemről annak idején készítettek egy nagyon hitelesnek tűnő aktát, és 1985-ben az állambiztonsági ügynökök olyan hamis információkkal töltötték azt meg, melyek arra utaltak, hogy a férjem gyermekeket molesztált. Természetesen kitaláció volt az egész, de meglehetősen megviselt a dolog. Meg kell tanulni kezelni az ilyen rágalmakat, mert kivédeni úgy sem tudjuk őket.”

Zeman ellenfeléről azt is elterjesztették már, hogy tagja a szabadkőműves mozgalomnak és az ún. Római Klubban működik. A dolog érdekessége viszont az, hogy a Római Klubot maga Miloš Zeman alapította, és Drahoš neve nem szerepel a taglistán.

Zeman és Drahoš január 25-én, csütörtökön, a választások előtt egy nappal vitázik majd egymással a közszolgálati televízió kamerái előtt. A tévévitán való részvételüket mindketten írásban is megerősítették. A vitát eredetileg Václav Moravec vezette volna, a műsorvezető azonban visszamondta a felkérést, azzal az indokkal, hogy – mint fogalmazott – nem szeretne villámhárító lenni Miloš Zemannak a köztelevízióra záporozó bírálatában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×