eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Újra megszólalt a román kormányfő

Újra megszólalt a román kormányfő

Mihai Tudose román miniszterelnök hétfőn azt mondta: nem beszélt akasztásról, amikor múlt héten az erdélyi magyar pártok autonómianyilatkozatát kommentálta.

Tudose leszögezte: románként határozottan fenntartja álláspontját, hogy semmilyen szinten - még békés egyeztetéseken sem - képezheti alku trágyát Románia területi integritása, nem lehet szó Románia valamely részének autonómiájáról.

"Amikor a zászlón való lengést említettem, az állami hatóságokra utaltam, amelyeknek alkalmazniuk kell a törvényt. Az ő mandátumuk fog a zászló mellett lobogni, ha nem szereznek érvényt a törvénynek. Erről beszéltem, nem valakinek a felakasztásáról" - jelentette ki a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottságának ülésére érkező román kormányfő.

Mihai Tudose múlt heti nyilatkozata miatt Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke kedd délután három órára összehívta a testület rendkívüli ülését.

Pénteken Szijjártó Péter bekérette a román nagykövetet: teljes mértékben elfogadhatatlannak, az európai értékekhez és a 21. századhoz méltatlannak tartja a román miniszterelnök magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatos nyilatkozatát, amelyben akasztással fenyegetőzött. Azt mondta a Realitatea hírtelevíziónak: "Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×