eur:
393.76
usd:
365.41
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Balázs Péter: Angela Merkelnek több lehetséges utódja is van

Balázs Péter: Angela Merkelnek több lehetséges utódja is van

A volt külügyminiszter szerint a CDU több politikusa is alkalmas lenne arra, hogy leváltsa Angela Merkel kancellárt.

Nehéz helyzetként értékelte a német kormányalakítás eddigi sikertelenségét Balázs Péter korábbi német nagykövet, volt külügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Balázs Péter szerint egy újabb nagykoalíció már egészen más lesz a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU), a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Szociáldemokrata Párt (SPD) között:

Martin Schulz, az SPD elnöke valószínűleg
le fog mondani,

mivel a politikus a választás estéjén már bejelentette, nem lesz újra nagykoalíció. A volt külügyminiszter szerint ez egy olyan helyzet, amikor egy politikusnak le kell mondani, illetve hozzátette,  hogy 

„nagyon inog Merkel pozíciója” is. 

Balázs Péter szerint a CDU több politikusa is alkalmas lenne arra, hogy leváltsa Angela Merkel kancellárt. „Inkább nőket látok ilyen erőpozícióban, akik már tartományi szinten bizonyítottak” – tette hozzá, de megemlítette a védelmi miniszter asszonyt is, utalva arra, hogy a CDU ha akarja, meg tudja oldani a személyi problémát. „Egy hajó elment, mert egy leköszönő kancellárnak fel lehetett volna kínálni az államelnöki pozíciót, de azt Frank-Walter Steinmeier volt külügyminiszter már megkapta - éppen azért, hogy kiegyensúlyozzák a belpolitikai helyzetet” – mondta Balázs Péter.

Balázs Péter: Angela Merkelnek több lehetséges utódja is van

A volt külügyminiszter szerint a pártok mindent meg fognak tenni azért, hogy elkerüljék az új választást.  „Van egy kezelhető felosztású parlament, nem hiszem, hogy bármelyik komoly párt kockáztatná azt, hogy a súlyuk csökkenjen, és esetleg az AFD még följebb jöjjön ” – tette hozzá.

A német kormányalakítás körüli bizonytalanság az Európai Unióra is hatással van, mondta Balázs Péter: „Németország több mint a negyedét fizeti az unió összes kiadásainak, tehát nélküle nem lehet ezt a nagyon fontos témát kezelni.” Ennek megoldását segítheti, hogy hétvégén megkezdődött a CDU/CSU pártszövetség és az SPD között a nagykoalíciós tárgyalás.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×