eur:
393.34
usd:
368.04
bux:
65940.02
2024. április 24. szerda György
Súlyos zavar van, így érinti Magyarországot

Súlyos zavar van, így érinti Magyarországot

Az Amerikai Egyesült Államokban 133 éves hideg rekord dől meg, itthon szokatlanul tavaszias az időjárás. Eddig 1,2 Celsius-fokkal melegedett a Föld átlaghőmérséklete az iparosodás előtti átlaghoz képest. Mindezek hátteréről, a ciklonok hullámzásáról és a Kárpát-medence szárazabbá válásáról Mika János éghajlatkutató beszélt az InfoRádiónak.

Az Európai Unió Copernicus klímaváltozást vizsgáló szolgálata a világ meteorológiai szervezetei közül elsőként adta közre jelentését, amely szerint

2017 a mérések kezdete óta a Föld második legmelegebb éve volt. Az átlaghőmérséklet 14,7 Celsius-fok volt, ami 1,2 fokkal magasabb az iparosodás előtti átlagnál.

2017-nél csak 2016 volt melegebb. Az, hogy nem dőlt meg újabb rekord, az El Nino-jelenség megszűnésének köszönhető - mondta az InfoRádiónak Mika János éghajlatkutató, az egri Eszterházy Károly Egyetem tanára.

Az El Nino-jelenség egy rendszertelenül jelentkező éghajlati ingadozás, amely miatt hónapokon, vagy akár egy éven keresztül az egyenlítői térségben, a Csendes-óceánban több fokkal (szélsőséges esetben 5-6 fokkal) emelkedik a hőmérséklet és felmelegszik a víz - mondta a kutató. Ilyenkor ezeken a területeken sok csapadék jellemző, máshol pedig ennek ellentéteként szárazság alakul ki.

"Az El Nino-jelenség 2-7 évente szabálytalanul jelentkezik, és 2017-ben nem volt, ezért – bár a melegedő tendencia folytatódott - nem a tavalyi év lett a rekord" 

- mondta a szakértő.

Kettős szélsőség jellemzi az időjárást

Míg Magyarországon 15 Celsius-fokkal köszönt be Vízkereszt, és a tél derekán nem csak a hóvirág, de az ibolya is bontogatja a szirmait, zalában pedig sárgállanak a repceföldek, addig az Amerikai Egyesült Államokban 133 éves hidegrekord dől meg és igencsak furcsa jelenségekkel is szembesülnek.

  • Montanában például mínusz 50 Celsius-fokot,
  • Minnesotában mínusz 38, és
  • a középnyugati Nebraskában mínusz 26 fokot is mértek.

Rhode Islanden 110-120 kilométer/órás szél tombol. Kalifornia és Arizona állam kivételével mindenütt hó borítja az országot, még Floridában is havazott. Mississipi legnagyobb városában, Jacksonban pedig nem működik a vízellátás, mert a fagy miatt eltörtek a vízvezetékcsövek. Több százezer háztartásban nincsen áram, repülőjáratok ezreit törölték. Több államban rendkívüli állapotot hirdettek.

Több középnyugati és keleti partvidéki államban tanítási szünet van és zárva tartanak az állami hivatalok. A Niagara-vízesés megfagyott, Massachusetts-ben három fagyott rókacápa tetemét sodorta partra a víz - nem csoda, hiszen a szintén massachusettsi Nantucket-sziget mellett jégkása-hullámokat lovagoltak meg a fagyos időt kihasználó szörfösök.

Donald Trump elnök szokásához híven Twitter-üzenetben reagált az újév kezdetekor a rendkívüli időjárásra:

Talán jól jönne egy kevés a jó öreg globális felmelegedésből, ami ellen – nem más országok, ­ hanem a mi országunk – DOLLÁRBILLIÓKBÓL védekezett volna. Öltözzenek fel!

Mika János éghajlatkutató szerint a mind gyakrabban tapasztalható szélsőséges időjárás éppen az éghajlatváltozás rovására írható. Az Egyesült Államokban tapasztalható hideg idő pedig összefüggésben van az európai enyhe téllel.

Most mindkét helyen súlyos zavarok alakultak ki a nyugati szél áramlásában - mondta a kutató. Magyarázatképpen kifejtette: ahelyett, hogy egyenletesen, nyugatról fújna a szél, most az Egyesült Államokban északi, Magyarországon pedig déli szél a jellemző már hetek óta. 

Hozzátette, ha valamelyik térségben ciklon alakul ki, akkor a Föld másik pontján egy anticiklonnak kell kialakulni, tehát ha valahol nagyon meleg idő van, akkor máshol rendkívül módon lehűl a levegő. Mika szerint pedig a klímaváltozás a ciklonok hullámzásának számát minimálisan, de befolyásolja.

Mika János hozzátette, a Copernicus jelentés szerint 1,2 Celsius-fokkal melegedett eddig a Föld átlaghőmérséklete az iparosodás előtti átlaghoz képest. Ha fél vagy egy fokkal tovább melegszik a klíma, tovább emelkedik a világóceán vízszintje, ami a kis szigetek eltűnését eredményezi és gazdasági, kereskedelmi károkat okoz.

Az éghajlatváltozás a Kárpát-medencében pedig a felhőzet csökkenésével jár majd,

így szárazabb és jóval melegebb időjárás lesz jellemző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×