eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Merész húzás: elege lett a turistákból néhány csodaszigetnek

Merész húzás: elege lett a turistákból néhány csodaszigetnek

A nyári csúcsszezonban ivóvízhiányt és forgalmi dugókat okozott a Baleár-szigeteken a sok külföldi turista, így tovább csökkenthetik a kiadható ágyak számát, az idegenforgalmi adót pedig emelhetik.

Rekordévet zárt Spanyolország a turizmus tekintetében; bár a hivatalos adatok egyelőre nem születtek meg, a kormány becslései szerint tavaly több mint 80 millió külföldi turista látogatott az országba – írta a Die Presse alapján a Világgazdaság.

A turizmus a spanyol GDP 12 százalékát teszi ki, ez azonban problémát okoz a munkaerőpiacon: a meghirdetett új pozíciók 90 százaléka csupán szezonális munka. Míg Álvaro Nadal turizmusért felelős miniszter elégedett a szektor bővülésével, több helyi lakos nem osztozik a politikus örömében. A Baleárokon – amelyek közé tartozik a turisták körében töretlen népszerűségű Mallorca és Ibiza szigete is – tavaly több mint 6 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest a turisták száma. Majdnem 14 millió külföldi látogatott a térségbe, ebből csak Mallorcára 11 millió.

A szigeteken egy új korlátozás szerint legfeljebb 623 624 ágy adható ki, ám e maximumot tovább csökkenthetik mintegy 400 ezerre, az idegenforgalmi adó pedig akár a duplájára is emelkedhet. Az intézkedések előzménye, hogy a turizmus – különösen a nyári csúcsszezonban – számos problémát okozott, Mallorcán például ivóvízhiány és forgalmi dugók nehezítették a mindennapi életet, amire a lakosság tüntetéssel reagált.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×