eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Közös lázadóhadsereg jöhet létre

Mintegy 20 ezer harcost magában foglaló, közös "szíriai nemzeti hadsereg" megalakítását tervezik a kormányerők ellen harcoló ellenzéki frakciók Szíria északi részén - közölte csütörtökön a lázadók egyike az EFE spanyol hírügynökséggel.

"Jelenleg a frakciók három hadtestbe - első, második és harmadik légióba - való egyesítésén dolgozunk, amikor pedig a hadtestek készen állnak, beolvadnak a szíriai nemzeti hadseregbe" - tájékoztatta telefonon a spanyol hírügynökséget az Ankara támogatását élvező, szíriai turkománok alkotta Murád Szultán fegyveres csoport parancsnoka, Ahmed Oszmán.

Az új hadsereget az úgynevezett ideiglenes szíriai (ellenzéki) kormánynak rendelik alá, és hamarosan megkezdi működését az észak-szíriai Aleppó tartománynak azon a részein, amelyek az úgynevezett Eufráteszi Pajzs frakcióinak ellenőrzése alatt állnak - mondta Oszmán. A Murád Szultán parancsnoka szerint a cél az, hogy "a szíriai nemzeti hadsereg megkezdje működését Aleppóban, és Idlíb, illetve Hama tartományok felé terjeszkedjen".

Az Eufráteszi Pajzs volt a neve annak a hadműveletnek, amelyet a török hadsereg indított 2016 augusztusában az Iszlám Állam által elfoglalt észak-szíriai területek, illetve az észak-szíriai kurdok ellen. Az elnevezést azóta a Törökországgal szövetséges szíriai lázadócsoportok is alkalmazzák magukra. Az említett frakciók az Aleppónak a Törökországgal és az északnyugat-szíriai Idlíb tartománnyal határos területek egyes részein képviseltetik magukat. E csoportok a törökországi székhelyű Szíriai Nemzeti Koalíció nevű fő ellenzéki csoportosuláshoz kapcsolódó Szabad Szíriai Hadsereg ernyőszervezeten belül működnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×