eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A kormánypártiak is utcára mentek Iránban

Országszerte több tízezren tüntettek az iráni kormány mellett szerdán az állami televízióban közzétett felvételek szerint.

Az ország délnyugati részén, Ahvázban, a nyugati Ilamban és Kermánsáhban, az északi Gorgánban, valamint az ország középső részén található Arakban is összegyűltek az emberek, hogy támogatásukról biztosítsák a teheráni vezetést.

A tiltakozók az elmúlt napok zavargásait elutasító táblákat tartottak a magasba, és Ali Hamenei legfőbb vallási és politikai vezetőt éltették. Halál Amerikára, halál Szaúd-Arábiára, halál Izraelre! - skandálták.

Iránban egy hete kezdődtek megmozdulások. A tüntetők eleinte a magas árak ellen tiltakoztak, majd az iszlám köztársaság kormánya és az országot az 1979. évi iszlám forradalom óta irányító vallási elit ellen. Többen a legfelsőbb vezető lemondását követelték.

A tiltakozók és a biztonsági erők közötti összecsapásokban eddig több mint húszan vesztették életüket, és százakat állítottak elő. Hosszein Zolfagari belügyminiszter-helyettes elmondta, hogy az őrizetbe vettek 90 százaléka 25 év alatti.

Haszan Róháni iráni elnök elenyésző kisebbségnek nevezte a tiltakozások szervezőit és résztvevőit. Ha kell, a hatalom milliókat állít szembe a rendbontókkal, hogy véget vessenek az erőszakhullámnak - tette hozzá.

Hamenei szerint külföldi felbujtók állnak a megmozdulások mögött.

Irán ellenségei összefogtak, és pénzügyi, katonai, valamint politikai befolyásukat, illetve a hírszerzést felhasználva provokálják a teheráni vezetést - nyilatkozta kedden.

Ali Samhani, a legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács titkára az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Szaúd-Arábiát említette név szerint.

A helyi közösségi oldalakon irániak arról számoltak be, hogy szerdára virradóra is folytatódtak a kormányellenes tüntetések Teheránban és más nagyvárosokban. Az állami média ezzel szemben azt állítja, hogy nyugodtan telt az éjszaka az iráni fővárosban.

A Teherántól nyugatra található Elburz tartományban szerdán gyülekezési tilalmat léptettek életbe.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×