eur:
393.63
usd:
364.56
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Ez áll Donald Trump nagy vihart kavaró bejelentése mögött

Ez áll Donald Trump nagy vihart kavaró bejelentése mögött

A palesztin-izraeli ellentét már nem olyan fontos tényező a közel-keleten, mint volt 10 évvel ezelőtt - mondta Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpont igazgatója.

Az egyik legfontosabb lépés a Közel-Keleten 2018-ban Tálas Péter szerint az lesz, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Szaúd-Arábia törekszik létrehozni egy Irán-ellenes nagykoalíciót. Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy a két állam és Izrael együtt lépne fel a térség egyik felemelkedő hatalmával, Iránnal szemben. Azt nem lehet tudni, hogy ez mennyire lesz sikeres, hiszen a másik oldalon ott az orosz-török-iráni összefogás. Ez szintén azt mutatja, hogy a közel-keleti status quo kicsit változni fog.

Donald Trump amerikai elnök nagy vihart kavart bejelentése, hogy Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának, a látszattal ellentétben megfontolt lépés volt a szakértő szerint. A palesztin kérdés már nem olyan fontos, mint 10 éve volt, és az események is ezt mutatják.

"2011 után teljesen más kérdések voltak fontosak a Közel-Keleten, nemcsak az USA és Izrael számára, hanem az arab országok számára is. Erre utal az is, hogy a bejelentés óta ugyan megszaporodtak az erőszakos fellépések, de korántsem lehet azt mondani, hogy ez egy harmadik intifáda lenne, mert annyira nem erős az ellenállás" - fejtette ki Tálas Péter. Hozzátette: ez inkább csak egy gesztus volt az Donald Trump részéről Izrael felé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×