eur:
393.4
usd:
367.8
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Itt a leginkább sokkoló újévi beszéd - vajon ki mondta el?

Itt a leginkább sokkoló újévi beszéd - vajon ki mondta el?

Az ENSZ-főtitkár az egész Földre kiterjedő vészriadót fújt újévi beszédében.

Az egész Földre kiterjedő vészriadót fújt újévi beszédében vasárnap António Guterres ENSZ-főtitkár, tekintettel a világszerte jelentkező konfliktusokra és egyéb veszélyekre.

Újévi köszöntőjében Guterres emlékeztetett: amikor egy éve hivatalba lépett, még arra szólított fel, hogy 2017 legyen a béke éve. "Sajnos ennek ellenkezője következett be" - fűzte hozzá a világszervezet főtitkára.

A konfliktusok elmélyültek, és újabb veszélyek merültek fel. A hidegháború vége óta nem látott mértékűvé nőttek az atomfegyverekkel kapcsolatos aggodalmak - utalt Guterres Észak-Korea nukleáris és rakétaprogramjára.

"A klímaváltozás gyorsabb nálunk" - figyelmeztetett Guterres, aki szót ejtett a világszerte növekvő egyenlőtlenségekről, és az emberi jogok megsértésének súlyos eseteiről is.

Az ENSZ-főtitkár ugyanakkor leszögezte: a konfliktusok rendezhetőek, a gyűlölet leküzdhető, "a közös értékeink pedig együttes erővel megvédelmezhetőek". "Egységesnek kell lennünk, hogy ez sikerüljön", az egység az út, s "a jövőnk függ ettől" - mondta Guterres.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×