eur:
394.07
usd:
364.96
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Továbbra is sok a kérdőjel Katalóniában

Továbbra is sok a kérdőjel Katalóniában

Bár a függetlenségi pártok nyerték a karácsony előtt tartott katalán választást, továbbra is kérdéses, hogy ki lehet a spanyol tartomány elnöke - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója, Nagy Sándor Gyula.

A legtöbb szavazatot a spanyol egységet szorgalmazó Ciudadanos nevű liberális párt kapta a múlt csütörtökön tartott katalán parlamenti választásokon, a függetlenségi pártok azonban mégis több mandátumot szereztek az egységpártiaknál a tartomány új törvényhozásában. Mindezt Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója az InfoRádió Aréna című műsorában a spanyol vezetés kudarcának is tartotta.

„Visszaütött az a politikai játszma, amit Mariano Rajoy kormányfő játszott. Nem jött össze az, hogy föloszlatja a katalán parlamentet, és attól észhez térnek a katalánok és az egységpárti pártokra fognak szavazni” - fejtette ki a szakértő.

Katalónia vezetése az októberben megtartott alkotmányellenes névszavazás után egyoldalúan nyilvánította ki a tartomány függetlenségét, amire válaszul Madrid rendkívüli intézkedésként menesztette a katalán kormányt és feloszlatta a barcelonai törvényhozást, ennek nyomán tartottak múlt héten választásokat. A leváltott katalán vezetőkkel szemben eljárás is indult, az időközben Brüsszelbe távozott volt elnök, Carles Puigdemont ellen európai elfogatóparancsot adtak ki, ám ezt néhány héttel ezelőtt visszavonták. Ha azonban

a választáson legerősebb függetlenségpárti tömörülés, az Együtt Katalóniáért vezetőjeként visszatérne Spanyolországba, letartóztatnák

– hangsúlyozta Nagy Sándor Gyula.

„Elég egyértelmű, hogy őt nem tudják beiktatni katalán elnöknek. Nem tud vele felállni a kormány, valaki mást kell keresni. Az, hogy ki legyen az a valaki más, ez sok mindentől függ. Először is attól, hogy kivel fognak összeállni a pártok” - emelte ki.

A vezető kutató szerint ahhoz, hogy többségbe kerüljenek a függetlenségpártiak, vagy a radikális Népi Egység (CUP) listájával, kell összeállniuk, ám ennek a pártnak a támogatottsága a felére esett vissza a két évvel ezelőttihez képest. Szintén komolyan vesztett a pozíciójából a baloldali populista Podemos nevezetű formáció, de ezzek is meg lenne a függetlenségpártiak többsége.

„Egyetlen szépséghiba van: a Podemos, illetve a Közösen Katalóniáért nevezetű helyi formáció, ami a Podemos tagja, nem függetlenségpárti” - hangsúlyozta.

Az új katalán törvényhozásnak a jogszabályok értelmében január 23-ig kell megalakulnia. Carles Puigdemont a hétvégén felszólította a spanyol kormányt, hogy engedje vissza idejében Spanyolországba, hogy részt vehessen a parlament alakuló ülésén és ismét ő lehessen a régió elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×