eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Pert vesztett a Gazprom

Pert nyert a Naftohaz ukrán állami gázvállalat az orosz gázóriással, a Gazprommal szemben a stockholmi döntőbíróságon - adták hírül ukrán hírforrások pénteken az ukrán vállalat közlésére hivatkozva.

A Naftohaz közleménye szerint a stockholmi bíróság jogerős döntést hozott a két ország közötti gázárvitában, amivel az ukrán fél több mint 75 milliárd dollárt nyert.

Az ukrán vállalat a Facebookon nyilvánosságra hozott közleményében tudatta, hogy a bíróság most hozott határozatában a 2014 második negyedében Ukrajna által Oroszországtól vásárolt gáz árát 27,4 százalékkal, azaz ezer köbméterenként 485 dollárról 352 dollárra csökkentette.

A döntőbíróság május végén már hozott egy határozatot az Ukrajna és Oroszország közötti gázárvitában, amelyet szintén most véglegesített. Ebben helyt adott az ukrán fél panaszának, és elutasította az úgynevezett "take-or-pay" (vidd vagy fizess) elv alkalmazását. A Gazprom orosz állami vállalat ugyanis azt követelte az ukrán Naftohaztól a 2009-ben kötött szerződés alapján, hogy évi 52 milliárd köbméter földgázt vásároljon tőle, különben a nem megvett mennyiség után büntetést kell fizetnie. A bíróság erre vonatkozó döntése a Naftohaz közleménye szerint önmagában 56 milliárd dolláros nyereséget jelent Ukrajnának.

2016 eleje óta Ukrajna nem importál földgázt Oroszországtól, szükségleteit saját forrásaiból, valamint az Európai Unióból - köztük Magyarországról - érkező reverz, azaz visszafordított irányú gázszállításokkal fedezi. Ukrajna ily módon olyan földgázt vásárol, amelyet előtte európai uniós országok vásároltak Oroszországtól.

A bíróság jogtalannak minősítette az Oroszországból vásárolt gáz újraexportálására vonatkozó orosz tilalmat is.

A gázárvitán felül a Naftohaz a stockholmi döntőbírósághoz fordult az orosz Gazprommal kötött, Ukrajnán keresztül Európába irányuló gáztranzit díját szabályozó megállapodás felülvizsgálatát is kérve.

A gáztranzittal kapcsolatos vitában a Naftohaz 12,3 milliárd dollárt követel a Grazpromtól, utóbbi pedig az ukrán vállalattól 7 millió dollárt. Ez utóbbi vitában a követelések azon alapulnak, hogy Oroszország évi 110 milliárd köbméter Európába irányuló földgáz Ukrajnán keresztüli tranzitjára kötött szerződést, ezt azonban nem teljesítette. Ez utóbbi ügyben várhatóan jövő februárban dönt a stockholmi bíróság.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×