eur:
393.92
usd:
364.83
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Milyen lesz az új korszak Katalóniában?

Milyen lesz az új korszak Katalóniában?

Az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális párt győzelme ellenére a függetlenségi pártok szerezték meg a parlamenti többséget a katalán parlamenti választásokon - derült ki a szavazatok 99,59 százalékos feldolgozottságából. Mariano Rajoy spanyol kormányfő a törvény szerinti együttműködést kínált az új katalán kormánynak, míg a Brüsszelben tartózkodó Carles Puigdemont leváltott katalán elnök párbeszédet sürgett.

A csütörtöki voksoláson az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális párt győzött, de nem szerzett kormányzóképes többséget.

A katalán függetlenségi pártok viszont összességében többségben lesznek az új törvényhozásban, bár egyelőre semmilyen lehetséges együttműködést nem jelentettek be.

A spanyol kormányfő szerint bármelyik politikai erő is szerzi meg a többségi támogatást a katalán parlamentben, a létrejövő kormány alá kell vesse magát a törvényeknek, anélkül ugyanis nem lehet megteremteni a biztonságot, anélkül nem térnek vissza az elvándorolt cégek, nem folytatható a munkahelyteremtés.

"Kész vagyok találkozni Rajoyjal Brüsszelben vagy valamelyik másik uniós tagországban, Spanyolországon kívül"

- mondta pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján Carles Puigdemont volt katalán elnök, akiknek pártja, az Együtt Katalóniáért (Junts pel Sí) második lett a választáson, de első a függetlenségi pártok között, így sokan lehetséges közös elnökjelöltként tekintenek rá.

Puigdemont elmondta, egykori kormányának négy, ugyancsak Belgiumban tartózkodó tagjával együtt vissza fog térni Spanyolországba, ha megkapják a megfelelő garanciákat a helyi hatóságoktól. A politikusok ellen ugyanis letartóztatási parancs van érvényben Spanyolországban.

"Erősebbek vagyunk, mint valaha. A választás, amely új korszakot nyit Katalónia számára, megerősítette a legitimitásunkat. Remélem, így (Rajoy) már kész meghallgatni minket" - tette hozzá Puigdemont.

"Nekem azzal kell leülnöm, aki megnyerte a választásokat, és az Inés Arrimadas" - válaszolt a felvetésre Mariano Rajoy, akit újságírók kérdeztek Puigdemont javaslatáról sajtótájékoztatóján.

A választások utáni értékeléseikben Katalónia jövőjét bizonytalannak nevezték a nagyobb országos spanyol és katalán napilapok.

"Kérdés, hogy milyen jövő vár Katalóniára?" - írta az ABC. A konzervatív újság szerint az Állampolgárok történelmet írt győzelmével, amely azonban a kormányzó többség híján keserédes. Továbbá a függetlenségi pártok sem lehetnek elégedettek, mert hiába kerültek többségbe a katalán parlamentben, az egyoldalú elszakadási folyamat Spanyolországtól egy olyan párt választási győzelméhez vezetett, amely nacionalizmus-ellenes és védi a spanyol egységet. Az eredmény azt mutatja: a katalán társadalom két stagnáló identitásra oszlik - állapította meg az ABC.

A La Vanguardia című katalán napilap hangsúlyozta a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt "katasztrofális" eredményét, képviselőinek száma 11-ről 3-ra csökken a katalán törvényhozásban, ami az újság szerint annak tudható be, hogy a függetlenségpártiakon kívül mások is rossz üzenetként értékelték az alkotmány 155-ös cikke alkalmazását, még ha az előrelátható és törvényes válasz is volt az állam részéről.

Az El País című baloldali napilap hangsúlyozta, hogy a függetlenségi pártok nem szerezték meg a leadott szavazatok 50 százalékát, tehát nem rendelkeznek a társadalom többségének támogatásával, amely legitimizálná az elszakadást Spanyolországtól.

A függetlenség mint egyoldalú elszakadási projekt megbukott, és ismét meg fog bukni, az állam megmutatta, hogy meg tudja akadályozni, Európa elutasítja, a katalán gazdaság pedig nem bírja ki - vélte a lap.

A választásokat követően az új katalán parlamentnek január 23-ig kell megalakulnia a jogszabályi előírások szerint. Az elnökválasztás első fordulóját február 6-án, a második fordulót pedig két nappal később kell megrendezni. Eredménytelenség esetén a törvényhozásnak két hónapja van az elnök megválasztására, annak letelte után új parlamenti választásokat kell kiírni.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×