eur:
394.22
usd:
370.4
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Donald Trump rivális hatalmakkal próbál együttműködni

Donald Trump rivális hatalmakkal próbál együttműködni

Kína és Oroszország „rivális hatalmak”, akikkel megpróbálunk együttműködni, de mindig érvényesítjük Amerika érdekeit – erről beszélt Donald Trump, aki most ismertette új biztonsági doktrínáját. Az amerikai elnök szerint elődei hibát követtek el a külföldi „országépítéssel”, és elhanyagolták hazájukat.

Kína és Oroszország az amerikai gazdasági hegemónia két fő ellenlábasa – közölte ünnepélyes külsőségek között előadott külpolitikai beszédében Donald Trump. Az amerikai elnök ugyanakkor sokkal diplomatikusabban fogalmazott, mint a kormányzata által összeállított Nemzetbiztonsági Stratégiai Dokumentum. A beszéd előtt kiadott anyag „revizionista hatalomnak” nevezi a két államot, és Oroszországról megjegyzi, hogy az beavatkozik az amerikai politikába, Kínát pedig gazdasági gyakorlata miatt élesen bírálja.

Trump inkább „rivális hatalmakként” emlegette őket, akikkel „nagyszerű partnerséget” kell kiépíteni. Példaként említette, hogy legutóbbi telefonbeszélgetésük során Putyin orosz elnök köszönetet mondott Trumpnak, és meglepő módon az őt manipulátornak tartó CIA-nak, amiért Szentpétervár ellen készülő állítólagos terrortámadásokra figyelmeztették.

Trump beszédének gerincét képezte a kampányában emlegetett „Amerika mindenekelőtt” szlogen, és erre utalva bírálta elődei külpolitikáját. Mint mondta, külföldön folytattak „nemzetépítést”, miközben elhanyagolták saját országukat. Az új külpolitika négy pillérre épül, de ezek között nem említette az emberi jogokat és a klímaváltozást – siettek megjegyezni bírálói.

Ezek helyett az ország védelméről, az amerikai jólét megóvásáról, valamint a béke erőn keresztül történő megvalósításáról és az amerikai befolyás kiterjesztéséről beszélt. „Az Egyesült Államok többé nem huny szemet érdekei megsértése, a csalás és a gazdasági agresszió felett” – mondta. Katonák előtt tartott beszédében azt is közölte, hogy „Amerika visszatér, erősen tér vissza” és győzni fog.

Trump sikerként írta le a Párizsi Klímaegyezményből való amerikai kivonulást, és azt mondta: a gazdag országoknak „vissza kell téríteniük a költségeket”, amiért az Egyesült Államok megvédi őket. Megismételte korábbi kampányígéretét arról is, hogy falat épít a mexikói határon az illegális bevándorlás megfékezésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×