eur:
394.13
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Letette az esküt az osztrák kormány – több ezren tüntettek

Letette az esküt az osztrák kormány – több ezren tüntettek

Letette az esküt hétfőn az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) alkotta új osztrák kormány, élén a 31 éves Sebastian Kurz kancellárral, az ÖVP elnökével.

A kormány tagjai Alexander Van der Bellen államfő és Heinz-Christian Strache alkancellár, FPÖ-elnök jelenlétében tették le az esküt, és ezt élőben közvetítette a közszolgálati tévé. Néhány kormánytag az eskü szövegéhez a végén hozzátette: "Isten engem úgy segéljen!". A kormánynak 14 minisztere és két államtitkára van.

Az államfő - aki hivatalba lépése előtt a Zöldek pártjának vezetője volt - azt mondta: tudatában van annak, hogy sokan "szkeptikusan, sőt egyesek ellenségesen tekintenek a többséget képviselő új kormányra, de ez a demokrácia." Az elnök arra kérte a kormányt, hogy "tisztelje az osztrák történelmet, annak jó és szomorú oldalaival együtt, tartsa tiszteletben a kisebbségek jogait, azokét, akik másként gondolkodnak, és garantálja minden ausztriai lakos jólétét, közéjük értve a nem osztrák állampolgárokat is.

A konzervatív-radikális jobboldali koalíciós kormány megalakulása miatt Bécs központjában, nem messze az elnöki palotától mintegy 6000 ember tüntetett. A tüntetőket jelentős létszámú rendőralakulat vette körül, és a rendőrök a tömeget a Heldenplatzra (Hősök terére) terelték. A Heldenplatz az osztrák történelem fontos jelképe, itt jelentette be Hitler 1938-ban Ausztria Németországhoz csatolását.

A demonstráció jórészt békés volt, egy kis csoport tagjai petárdát, paradicsomot és tojást dobáltak a rohamrendőrök felé. A tüntetők tábláin olyan jelmondatok is voltak, hogy: "Ne engedjük, hogy a nácik kormányozzanak!". "Nem akarunk náci disznókat!", "Halál a fasizmusra!". A tüntetést több szélsőbaloldali, antifasiszta és diákcsoport szervezte meg.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×