eur:
394.06
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kitilthatók-e a mobilok és az okos eszközök az iskolákból?

Kitilthatók-e a mobilok és az okos eszközök az iskolákból?

A francia általános iskolákban a 6 és 15 év közötti diákok jövő szeptembertől nem használhatják az órákon és a szünetekben sem mobiltelefonjukat és az egyéb okos eszközöket sem, csak ha erre az oktatás részeként vagy vészhelyzetben szükség lenne. Miként vélekedik erről a gyermekpszichológus?

Egyrészről nem szerencsés, hogy a gyermekek figyelmét elvonja az eszköz, másrészről viszont

a digitális eszközök ma már természetes segítői a tanulásnak

– mondta az InfoRádiónak Gyarmathy Éva gyermekpszichológus. Ha a diákok tanórán az üzeneteket várják, a különböző történéseket követik, nem figyel kellőképpen a tanulásra. 

Mivel azonban ezek a készülékek segítik a tanulást, kérdés, hogy az iskola biztosít-e más eszközöket, melyek helyettesítik az így kieső információforrást – hangsúlyozta a szakértő. Szerinte a problémát a gyerekekkel történő megegyezéssel és kompromisszummal kéne megoldani, nem szigorú szabályozással, akár úgy, hogy saját eszközt nem használhatnak, de az iskolában rendelkezésre állnak olyan digitális készülékek, melyek segítik és kitágítják a tanulási lehetőségeket – tette hozzá.

Némely tantárgy esetén nincs szükség mobiltelefon használatára, de egyes területeken – például egyes természettudományos kísérleti helyzetekben – szükség van rá – mondja Gyarmathy Éva, aki szerint

már nem kellene tantárgyi keretek között gondolkodni.

Ebben az esetben fontos szerepe lenne a mobileszközöknek a kapcsolattartásban, különböző helyszínekről történő együttműködésben, külső szakértők, információforrások elérésében, vagy akár robotok, illetve műszaki kísérletek távvezérlésében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×