Ukrajnából és Szerbiából jön a legtöbb külföldi munkavállaló - lapszemle

InfoRádió
2017. december 11. 08:33
A Magyar Időkben arról lehet olvasni, hogy figyelmesen kell fenyőt választani karácsonyra. Jövőre még szárnyalnak a légitársaságok - írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Időkben arról lehet olvasni, hogy figyelmesen kell fenyőt választani karácsonyra. A kínálat az idén is nagy, de pár apró trükkel gyorsan ellenőrizhető, hogy friss vágásból származik-e a fenyő. A lap kiemeli, hogy a túl korán kivágott fák idő előtt elveszíthetik tűleveleiket. Az árak egyébként az idén is változatlanok maradnak, lucfenyőt már néhány ezer forintért is lehet venni, a nagyobb Nordmann-fenyőkért akár több tízezer forintot is elkérhetnek az árusok

Jövőre még szárnyalnak a légitársaságok - írja a Magyar Nemzet. A korábban vártnál is jobb évet zárhat ugyanis a globális légi forgalmi piac a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség várakozásai szerint. A a legfrissebb összesítés szerint a légicégek nyeresége az év végére a korábban becsült 31,4 milliárd helyett 34,5 milliárd dollár lehet. Optimistán tekintenek a jövő évre is, amikor a 38,4 milliárd dollárt is elérheti az összeredmény, ami új rekord lenne.

A Világgazdaság cikke szerint Ukrajnából és Szerbiából jön a legtöbb külföldi munkavállaló az Európai Unión kívülről. A lap a Nemzetgazdasági Minisztériumtól kapott adatokra hivatkozva hétfői számában arról ír, hogy szeptember végéig több mint 10 700 munkavállalási engedélyt adtak ki nem európai uniós országból érkezőknek. A hiányszakmákban – például az informatikusok, a járművezetők, az építőipari szakmunkások területén - növekszik az ukrajnai és a szerbiai munkavállalók száma. A hiányszakmákban e két ország állampolgárai júniustól munkavállalási engedély nélkül is dolgozhatnak Magyarországon.

A Magyar Idők arról közöl cikket, hogy évi 4,7 millió euró támogatáshoz juthat a magyar méhészeti ágazat, fele-fele arányban állami és uniós forrásból. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. kiemelte, hogy az összeg több mint 15 százalékkal magasabb, mint az előző támogatási ciklusban. A méhészek a megtermelt méz 73 százalékát nagybani felvásárlóknak, egy százalékát kiskereskedőknek, üzleteknek, további egy százalékát ipari felhasználóknak, elsősorban az édesiparnak, 25 százalékát pedig közvetlenül a fogyasztóknak értékesítik.

A Portfolio a síelők számára legfontosabb tudnivalókról készített összeállítást. A portál hangsúlyozza, hogy a téli sportok piaca komoly kihívásokkal néz szembe a jövőben, a klímaváltozás, az extrém időjárási jelenségek és a szabadidős tevékenységek átalakulása az új generációnál mind olyan tényezők, amelyek új technológiákra és környezettudatosságra ösztönzik a snowboard és sípályák üzemeltetőit. Eközben a kínai síelők aránya folyamatosan nő, a latin-amerikai pályák pedig egyre nagyobb szerepet kapnak.

A Napi.hu arról lehet olvasni, hogy a Magyarországon felhasznált tűzifa jelentős része romániai importból származik, az ezt a tüzelőanyagot használó hatszázezer háztartás szó szerint ráfázhat, ha a szomszédos országban betiltják a tűzifa exportját. A bukaresti szenátus hónapokkal ezelőtt elfogadta azt a törvénytervezetet, amely maximum három évre megtiltaná a tűzifa kivitelét Romániából.