eur:
393.84
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A dohányzás is befolyásolja a koalíciós tárgyalásokat

Mégsem vezetik be a teljes dohányzási tilalmat az osztrák vendéglátóhelyeken 2018 májusától - ebben állapodott meg hétfőn a koalíciós tárgyalásokon az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ez utóbbi nyomására.

A vendéglátóhelyi dohányzás általános tilalmáról még a néppárti-szociáldemokrata nagykoalíció állapodott meg.

A dohányzás nem volt téma komolyabb téma a választásokon, de egyes étteremtulajdonosok a már elfogadott tilalom feloldásáért lobbiztak, és támogatta őket az FPÖ 48 éves vezetője, Heinz-Christian Strache is, aki már többször hiába próbált leszokni a cigarettáról, és aki úgy érvelt, a vendéglősökre kell bízni, hogy megengedik-e vendégeiknek a dohányzást. A nagyobbik koalíciós partner vezetője, a 31 éves Sebastian Kurz nem dohányzik, sőt még kávét sem iszik, ami szokatlan a fejlett kávéházi kultúrájáról ismert Ausztriában.

A koalíciós alku értelmében fennmarad a jelenlegi helyzet, vagyis az éttermek és bárok helyiséget különíthetnek el dohányos vendégeik számára, a kisebb vendéglátóegységeknek pedig egyáltalán nem kell száműzniük a dohányzást. Néhány ponton szigorítanak, például 16-ról és 18 évre emelik a dohányzás törvényes korhatárát, betiltják a cigarettázást olyan autóban, amelyben fiatalkorú is utazik, és 18 éven aluliak nem léphetnek be a vendéglők dohányosok számára fenntartott helyiségeibe.

Heinz-Christian Strache szerint "nagyszerű megoldás" született, amely egyszerre szolgálja a dohányosok, a nemdohányzók és a vendéglátóhelyek érdekeit. Szerinte több ezer munkahelyet sikerül megmenteni, és erősödik a nemdohányzók védelme, főleg a fiatalkorúaké.

A távozó nagykoalíciós kormány szociáldemokrata egészségügyi minisztere, Pamela Rendi-Wanger ugyanakkor "óriási egészségpolitikai visszalépésről" beszélt, és kijelentette, ebből is látszik, hogy - szerinte - az ÖVP-FPÖ koalíciót egy cseppet sem érdekli az emberek egészsége.

Az osztrák orvosszövetség vezetője, Thomas Szekeres felhívta a figyelmet arra, hogy az osztrák fiatalok a legaktívabb vásárlói a dohányáruknak Európában. Más európai országokban megfigyelhető trenddel ellentétben Ausztriában nem csökken a dohányzók aránya.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×