eur:
394.19
usd:
370.77
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A Vatikán is megszólalt Jeruzsálemről

Jeruzsálem jelenlegi státuszát nem lehet figyelmen kívül hagyni - olvasható a Vatikán honlapján kiadott közleményben, amely Donald Trump amerikai döntésére reagált, miszerint az Egyesült Államok elismeri ezt a várost Izrael fővárosaként.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a Szentszék nagy figyelemmel kíséri a közel-keleti helyzet fejleményeit, mindenekelőtt Jeruzsálem városáét, amelyet a Vatikán az egész világban élő keresztények, zsidók és a muzulmánok közös szent városának nevez. Hozzáteszi, hogy éppen Jeruzsálem egyedi jellegzetessége miatt nem hagyható figyelmen kívül a város jelenleg fennálló státusza, amelyet a nemzetközi közösség határozatai szabályoznak. A közlemény szerint ezt vallják az egyházak vezetői és a Szentföld keresztény közösségei is.

A dokumentum kiemeli, hogy Ferenc pápa

bölcsességre és óvatosságra szólít fel minden felet egy újabb erőszakhullám elkerülése érdekében.

A Szentszék meggyőződése, hogy egyedül az izraeliek és a palesztinok közötti tárgyalásos megoldás vezethet szilárd és tartós békéhez - olvasható a közleményben.

Ferenc pápa vasárnapi beszédében, amely az emberi jogok nemzetközi világnapjára esett, emlékeztetett, hogy az idei Nobel-békedíjat az atomfegyverek betiltásáért küzdő ICAN mozgalom kapta meg. Az egyházfő párhuzamot vont az emberi jogok védelme és a leszerelésért folytatott elkötelezettség között, hangsúlyozva, hogy a gyengék melletti kiállás összhangban áll a nukleáris fegyverek nélküli világgal.

Ferenc pápa a Párizsban kedden kezdődő klímatalálkozóról azt mondta, reméli, hogy valóban hatékony döntésekkel sikerül ellensúlyozni az éghajlatváltozást, mivel ez a szegénység elleni küzdelmet is elősegíti. A pápa a ciklon sújtotta India és az áradás sújtotta Albaniát említette.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×