eur:
394.62
usd:
369.81
bux:
65734.68
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Magyar szempontból is megnyugtató a Brexit-tárgyalások állása

Magyar szempontból is megnyugtató a Brexit-tárgyalások állása

Nagy-Britannia és Európa szempontjából történelmi fontosságú reggeli zajlott le pénteken Brüsszelben: az éjszaka Belgiumba érkezett Theresa May brit miniszterelnök, valamint az Európai Unió vezetői: Jean-Calude Juncker és Donald Tusk részvételével. Bejelentették, hogy 15 oldalon részletezett megállapodás született a Brexit előkészítésének lehetőségeiről. Londonban a fejleményt Theresa May nagy sikereként ítélik meg a kommentátorok, de hozzáteszik, hogy a brüsszeli reggeli nélkül nyakig benne lenne a csávában.

A Brüsszelben péntek reggel született megállapodást végső soron az észak-ír aggodalmak hátráltatták. Immár tisztázott, hogy az Ír-szigeten, az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország és az Európai Unióban maradó Ír Köztársaság között a Brexit után is épp olyan sima lesz a határátkelés, mint amilyen most.

Tulajdonképpen szemantikai vita folyt erről: az volt a kérdés, hogy minek nevezzék a határviszonyt és az elnevezés mit jelent.

A kereskedelem kérdése azonban még tisztázandó,

miként az Unióval kialakuló új kereskedelmi kapcsolat általában. A tizenöt oldalas helyzetjelentés ténye és hangja óriási előrelépés, nagy eredmény, de még sok részletet kell megtárgyalni.

Laura Kuenssberg, a BBC belpolitikai szakértője üdvözli, hogy a szöveg kielégíti Theresa May miniszterelnök jelenlegi igényeit, de rámutat, hogy a hangsúly a „jelenlegi” jelzőn van.

Ezzel a kormányfő pozíciója jelentősen megszilárdult.

Ha nem jött volna létre a megállapodás, akkor Theresa May nagyon nagy bajban lenne. A Brexit-pártiak és az Uniós tagság fenntartása mellett kardoskodók ellentéte – akár a saját tory-pártján belül is – bajba sodorhatta volna.

Annak, hogy Nagy-Britannia népe – bár igen kis többséggel, de – a Brexit mellett szavazott, nyomós indoka volt, hogy a britek nehezen viselték el az Európai Bíróság beavatkozását a nagy hagyományú brit bíráskodás által hozott jogi döntésekbe. A megoldási javaslat szerint London a Brexit után hajlandó lenne figyelembe venni az Európai Bíróság egyes Angliára vonatkozó határozatait. Fontos fejlemény, hogy

tisztázódtak a Nagy-Britanniában élő 3 millió uniós állampolgár, és ugyanígy az Uniós országokban élő egymillió brit polgárjogai.

Magyar szempontból is megnyugtató, hogy a tartózkodási engedélyek körül nem lesz probléma, mitöbb: a szociális juttatások is fennmaradnak. Itt van még a nagy kérdés: mekkora összeget kér Brüsszel Londontól a kilépés fejében? Negyven milliárd eurót? Hatvan milliárdot? Erre nem felel a pénteki nyilatkozat szövege. Politikai egyezségről szól, nem a gyakorlati részletekről. A londoni Financial Times szerint

történelmi jelentőségű a megállapodás,

de úgy tűnik, sokmindenben azért még egyáltalán nem állapodtak meg a felek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×