eur:
393.74
usd:
364.99
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Hívei ismét kimentették Szaakasvilit

Hívei ismét kimentették Szaakasvilit

Az ukrán hatóságok őrizetbe vették kedden kijevi lakásában Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzót, egykori georgiai elnököt, de a segítségére siető hívei kiszabadították őt abból a rendőrségi mikrobuszból, amellyel el akarták szállítani.

Az incidens azzal kezdődött, hogy házkutatást tartottak a főügyészség és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) emberei az Alfa nevű különleges egység kommandósainak támogatásával a volt kormányzó belvárosi lakásán, amely a Majdan, azaz a Függetlenség terének közvetlen közelében van.

Jurij Lucenko ukrán főügyész sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra, hogy hivatala olyan bizonyítékok birtokában van, hogy Szerhij Kurcsenko, a Majdan-tüntetések nyomán 2014-ben Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnök környezetéhez tartozó oligarcha pénzelte Szaakasvili tiltakozó megmozdulásait.

A főügyész szavai szerint Szaakasvili erőszakos hatalomátvételre készült Ukrajnában a megbuktatott Moszkva-barát ukrán vezetéssel együttműködve.

Őrizetbe vétele előtt Szaakasvili felmászott a nyolcszintes ház tetejére, és azzal fenyegetőzött, hogy leugrik. A hatóságok azonban a tetőn elfogták, majd egy mikrobuszba ültették. A járművet viszont Szaakasvili mintegy 100 feldühödött híve körbevette, majd a jármű ajtaját betörve kiszabadították.

A tiltakozók és a rendfenntartók között több kisebb összecsapás volt, a hatóságok összesen kilenc személyt vettek őrizetbe.

A NewsOne oroszbarátnak tartott ukrán hírtelevízió helyszíni élő közvetítésében arról számolt be, hogy Szaakasvili kiszabadítása után hívei gyűrűjében elindult az ukrán parlamenthez, ahol beszédet intézett az összegyűltekhez. A törvényhozás épületénél a hírtévé becslése szerint több ezren gyűltek össze.

Beszédében a politikus tagadta az ellene felhozott vádakat, továbbá lemondásra szólította fel Jurij Lucenko főügyészt és az SZBU vezetőit.

A tömeg az "impeachment" szót skandálta Petro Porosenko ukrán elnök nevének említésekor, utalva arra, hogy Szaakasvili egyebek mellett követeli az ukrán parlamenttől, hozzon törvényt még ezen a héten az államfő alkotmányos vád alá helyezésének (impeachment) rendjéről.

Kora este a főügyészség közölte, hogy körözést adott ki Szaakasvili ellen, és az elfogatóparancsot továbbította a rendőrségnek. A főügyész 24 órát adott a politikusnak, hogy önként feladja magát. A tüntetőknek pedig az üzente, aszerint cselekedjenek, amit a főügyészség a tudomásukra hozott: lehallgatott telefonbeszélgetések tanúsága alapján Szaakasvili kijevi utcai megmozdulásait Oroszországból, Janukovics környezetéből finanszírozták. Szaakasvili azonban kijelentette, hogy egyelőre a tüntetők között marad a kijevi törvényhozás épülete előtt.

  • Petro Porosenko július végén megfosztotta ukrán állampolgárságától Szaakasvilit, akit maga nevezett ki 2015 májusában Odessza megye kormányzójává. Megromlott közöttük a viszony, főként azért, mert Szaakasvili több ízben korrupcióval vádolta meg a kijevi központi vezetést. Kormányzói kinevezésével egy időben Szaakasvili ukrán állampolgár lett, lemondva korábbi georgiai állampolgárságáról.
  • Szaakasvili 2004 és 2013 között Georgia elnöke volt. Elnöki mandátuma lejártával külföldre távozott. Georgiában hatalommal való visszaélés miatt büntetőeljárás indult ellene, jelenleg is körözik.
  • Nem sokkal azután, hogy ukrán állampolgársága elvesztésével hontalanná vált, Szaakasvili Ukrajnából is külföldre távozott. Szeptember 10-én azonban visszatért, híveitől körülvéve átgyalogolt Ukrajnába Lengyelországból. Azóta több demonstrációt szervezett az általa Ukrajnában alapított Új Erők Mozgalma nevű pártjával, legutóbb múlt vasárnap. Azt követelte, hogy a parlament hozzon törvényt még ezen a héten az államfő alkotmányos vád alá helyezésének rendjéről.
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×