eur:
393.75
usd:
365.49
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Öngyilkos akart lenni a hontalan volt grúz elnök – rendőrök vitték el

Öngyilkos akart lenni a hontalan volt grúz elnök – rendőrök vitték el

Kijevben őrizetbe vették Mikheil Szaakasvili volt grúz elnököt, aki azzal fenyegetőzött, hogy leugrik egy ház tetejéről. Szaakasvili egy időben ukrán állampolgár és az odesszai régió kormányzója volt, de összeveszett Porosenko elnökkel, aki megfosztotta állampolgárságától.

Úgy tűnik, Mikheil Szakasvili volt grúz elnök, tudja, hogyan dobjon fel labdákat a Kremlnek. A 2008-as grúziai háborúban még a nyugat által felkarolt reformer vezetőnek állították be külföldön, miközben az orosz média démonizálta és azt hangsúlyozta, hogy ő provokálta ki a háborút a szakadár Dél-Oszétia régió megtámadásával.

Ezt csak segítette, hogy egy stúdióban az élő adást várva a nyakkendőjét kezdte el rágcsálni, amit az orosz kormányközeli csatornák örömmel tettek adásba. Később megfosztották hazája állampolgárságától, de Ukrajnában, ukrán állampolgárként folytatta politikai pályafutását.

Porosenko elnök szenzációs módon a fekete tengeri Odessza kormányzójának nevezte ki, de állítása szerint a korrupció ellen harcolva csúnyán összekülönbözött volt szövetségesével. Az ügy vége az lett, hogy ukrán állampolgárságától is megfosztották – miközben bírálói szerint ugyanakkor nem sokat ért el Odesszában.

Szaakasvili azonban annyira befolyásos, hogy amikor szeptemberben már hivatalosan hontalanként vissza akart térni Lengyelországból Ukrajnába és nem engedték át a határon, akkor a híveiből álló tömeg erőszakkal bevitte az országba. A karizmatikus – vagy mások szerint mentálisan labilis – Szaakasvilit most Kijevben őrizetbe vette a rendőrség. A politikus kedd reggel megjelent egy ház tetején és azzal fenyegetőzött, hogy leugrik.

Egyik barátja szerint azonban az előzmény az volt, hogy reggel hétkor ügyészek próbáltak meg behatolni és házkutatást tartani. Szaakasvili ekkor mászott fel a tetőre, miközben lent az utcán elkezdtek gyülekezni a támogatói. A rendőrök végül lehozták, és amikor elszállították, több száz híve próbálta akadályozni őket.

Mostanra annyira elmérgesedett Szaakasvili és Porosenko viszonya, hogy az ukrán elnök nem vonakodik akár az ügyészséget is bevetni ellene. Volt szövetségese közben az egyik fő szervezője volt pár napja a Porosenko vádeljárás alá helyezéséért kampányoló felvonulásnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×