Elismerte bűnösségét Trump volt tanácsadója

InfoRádió / MTI
2017. december 1. 18:08
Bűnösnek vallotta magát hamis tanúzás vádjában Michael Flynn nyugalmazott tábornok Donald Trump amerikai elnök volt nemzetbiztonsági tanácsadója.

A volt elnöki tanácsadó ellen nem sokkal korábban emeltek vádat hamis tanúzás miatt. Flynnt azzal vádolják, hogy hazudott az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) Szergej Kiszljakkal, a Washingtonban akkreditált volt orosz nagykövettel fenntartott kapcsolatairól. A vádirat szerint szándékosan tett hamis tanúvallomást az FBI-nak január 24-én azt állítva akkor, hogy Kiszljakkal nem egyeztetett az Oroszország ellen elrendelt szankciókról 2016 decemberi találkozójuk alkalmával.

Az ABC News amerikai hírtelevízió értesülései szerint Flynn vádalkut kötött a nyomozókkal, és

hajlandó tanúvallomást tenni arról, hogy Trump még elnökjelöltként utasította arra: vegye fel a kapcsolatot az oroszokkal.

Robert Mueller különleges ügyész javaslatára a múlt hónapban már vádat emeltek Paul Manafort, a Trump-kampány volt igazgatója, az egyik volt munkatársa, Richard Gates és a kampány egyik volt önkéntese, George Papadopoulos külpolitikai tanácsadó ellen.

Michael Flynnt a tavalyi elnökválasztási folyamatba történt esetleges orosz beavatkozásról folyó vizsgálat egyik központi alakjaként tartják számon. Kinevezése után alig 23 nappal mondatta le őt Donald Trump, miután kiderült, találkozott és megbeszélést folytatott a Washingtonban akkreditált akkori orosz nagykövettel, de erről nem számolt be sem az elnöknek, sem Mike Pence alelnöknek.