eur:
393.85
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Macront támogató francia képviselők új pártot alapítottak

A Macront támogató francia képviselők új pártot alapítottak

Az Emmanuel Macron francia államfő politikáját és a kormányt támogató 19 jobboldali képviselő Agir (Cselekedni) néven új jobbközép pártot alapított.

A júniusi nemzetgyűlési választásokon a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak színeiben megválasztott, de Konstruktívak néven önálló frakcióban politizáló képviselők a Le Figaro című napilap honlapján vasárnap közzétett írásukban elhatárolódtak eddigi pártjuktól, amely szerintük egyre inkább "identitási, tekintélyelvű, euroszkeptikus és ultrakonzervatív" irányvonalat követ.

Az új párt Franck Riester, a Konstruktívak frakcióvezetőjének szervezésében alakult meg, akit a Köztársaságiak a közelmúltban kizártak a soraikból a kormánypolitika támogatása miatt.

"A mi feladtunk és felelősségünk, hogy hasznosak legyünk és hozzájáruljunk ahhoz, hogy ez az ötéves mandátum siker legyen Franciaország számára"

- írták a pártalapítók, akik támogatják "a jobboldali miniszterelnök, Edouard Philippe által vezetett kormány által számos téren elindított reformokat".

"Ugyanakkor szabadok vagyunk, mi leszünk az az erő, amely a centrumban és a jobboldalon megvédi a liberális, szociális, európai, humanista és reformista értékeket (..) Ha szükséges, ellenzékként is fel fogunk tudunk lépni minden alkalommal" - tették hozzá a képviselők.

Volt pártjukat bírálták

Anélkül, hogy megneveznék a Köztársaságiak december 10-i elnökválasztásán legesélyesebbként induló Laurent Wauquiez-t és programját, az aláírók jelezték, hogy nem értenek egyet volt pártjuk új "identitási, tekintélyelvű, euroszkeptikus és ultrakonzervatív" irányvonalával, és elleneznek minden közeledést a Marine Le Pen vezetette Nemzeti Fronttal.

"Úgy látom, hogy ez egyre inkább kezd hasonlítani egy opportunista gyülekezetre, amely eléggé távol áll a politikai elképzelésemtől" - mondta a CNews hírtévének vasárnap Laurent Wauquiez, a jobboldal várható új vezetője, aki jelenleg a második legnagyobb francia régió, a 8 millió lakosú Auvergne-Rhone-Alpes elnöke. Szerinte volt pártársai a "centrális holtághoz" csatlakoztak.

A pártalapítók között van az Alain Juppé volt miniszterelnökhöz és külügyminiszterhez közelálló Fabienne Keller szenátor, Agnes Firmin-Le Bodo képviselő, aki a kormányfő választókörzetét "örökölte" meg, Frédéric Lefebvre, aki Nicolas Sarkozy államfősége idején több miniszteri posztot is betöltött, valamint Tokia Saifi, aki Jacques Chirac államfősége idején volt miniszter.

A jobbközép pártból a közelmúltban kizárt miniszterek, Gérald Darmanin és Sébastien Lecornu, valamint a Konstruktívak frakciójának társalapítója, Thierry Solere ugyanakkor nem az új párthoz, hanem közvetlenül Emmanuel Macron Köztársaság lendületben (LREM) nevű mozgalmához csatlakoztak, és ezt be is jelentették vasárnap a Le Journal du Dimanche című hetilapban. Bruno Le Maire gazdasági miniszter már a választásokat követően kilépett a Köztársaságiaktól és csatlakozott az elnöki mozgalomhoz.

Az Emmanuel Macron elnökké választásáig egységes francia jobboldal szétesését és a pártrendszer teljes átrendeződését jól mutatja, hogy a Konstruktívak frakciójában mostantól olyan képviselők is helyet foglalnak, akik nem csatlakoztak az új párthoz és nem is zárták ki őket a Köztársaságiak soraiból, jóllehet támogatják a kormánypolitikát. Ilyen Christian Estrosi, Nizza polgármestere, aki Nicolas Sarkozy kormányában volt miniszter.

Címlapról ajánljuk

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×