eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Sosem lesz teljes megbékélés a Balkánon

Sosem lesz teljes megbékélés a Balkánon

Hosszú ideig tarthat még, ám már elkezdődött a balkáni megbékélés a délszláv háború érintettjei között - mondta az InfoRádiónak Juhász József külpolitikai szakértő azt követően, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélve Ratko Mladic volt boszniai szerb parancsnokot.

A boszniai háború idején elkövetett népirtásért életfogytiglani börtönre ítélte Ratko Mladićot a hágai nemzetközi törvényszék. A boszniai szerb hadsereg egykori parancsnokát a srebrenicai mészárlásért és Szarajevó ostromáért is felelősnek mondták ki. Srebrenicában több mint hétezer bosnyák férfit és fiút gyűjtöttek össze és gyilkoltak meg a Ratko Mladic vezette boszniai szerb csapatok, Szarajevó ostroma alatt pedig több mint tízezer civil vesztette életét.

"Szükség volt erre az ítéletre, mert nélküle a háború emlékezete politikailag és társadalmilag feldolgozatlan maradna. A megbékélési folyamat zajlik, ha megnézzük a délszláv államok mai viszonyát, vannak neuralgikus pontok, például Szerbia nem ismeri el Koszovót, de a gazdasági és az államközi kapcsolatok rendeződőben vannak. A társadalom és az egyén szintjén ez problematikusabb, hiszen azok a generációk, amelyek a háborút átélték és áldozatok voltak, például a Srebrenicai Anyák, ők nyilván mindig másképp fognak emlékezni" - mondta a hágai döntés várható következményeiről Juhász József délszláv-szakértő az InfoRádióban.

Sosem lesz teljes megbékélés a Balkánon

Az ELTE docense úgy látja, amegbékélés messze nem befejezett, egyenetlen és nem visszafordíthatatlan, de folyamatban van. Úgy becsüli, hogy nagyon sok idő kell hozzá, hiszen például a német-francia viszony esetében is évtizedekre volt szükség.

"A háborút megszenvedő lakosság esetében pedig a maximum az, hogy egy idő után egyre kevesebbet beszélnek róla, de például a Srebrenciai Anyák biztosan nem fognak megbékélni, és ez érthető is egy ilyen szörnyű háború után" - mondta Juhász József.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×