eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kormányátalakítás Franciaországban

Emmanuel Macron francia államfő egyik legközelebbi politikustársát, Benjamin Griveaux-t, a gazdasági minisztérium eddigi államtitkárát nevezte ki péntek este az új kormányszóvivőnek.

A tisztséget eddig betöltő Christophe Castanert múlt szombaton választotta meg vezetőjének az államfő pártja, a Köztársaság lendületben (LREM), ezért kénytelen volt távozni a kormányszóvivői székből. A politikus ugyanakkor a kormány tagja marad a parlamenti kapcsolatokért felelős államtitkárság vezetőjeként, amely tisztséget eddig is betöltötte.

Az államfővel egyidős Benjamin Griveaux (mindketten decemberben ünneplik a negyvenedik születésnapjukat) az LREM egyik alapítója, a tavaszi elnökválasztási kampányban Emmanuel Macron szóvivője volt, korábban a Szocialista Párt színeiben politizált.

A jobboldalról érkezett Edouard Philippe által vezetett kormányba további két új tagot is kinevezett Emmanuel Macron.

A 39 éves szocialista Olivier Dussopt a közszolgálatért felelős államtitkár lett a költségvetési tárcánál, míg az üzleti szférából érkező 49 éves, pártonkívüli Delphine Gény-Stéphann vette át Benjamin Griveaux államtitkárságát a gazdasági tárcánál.

Az LREM hétvégi kongresszusát követően eredetileg a hét elejére várt kormányátalakítást azért csak pénteken jelentette be az elnöki hivatal, mert az új kormánytagok vagyonbevallását előzetesen ellenőrizte a közélet átláthatóságért felelős hatóság.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×