eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Jól állnak az osztrák koalíciós tárgyalások

Jól haladnak a kozeratív Osztrák Néppárt (ÖVP) és a jobboldali radikális Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) között folyó koalíciós tárgyalások, különösen a biztonsági és védelmi kérdésekben sikerült már számos ügyben egyezségre jutni - közölte Heinz-Christian Strache, az FPÖ vezetője pénteken Bécsben.

A leendő osztrák kormánykoalíció terveiről eddig annyi konkrétumot lehet tudni, hogy a menekültstátuszt elnyert külföldiek várhatóan csak tíz év után kérvényezhetnek majd osztrák állampolgárságot a jelenlegi hat év helyett. Ezenkívül a menekülteknek járó juttatásokat is jelentősen csökkenteni akarják szövetségi szinten.

Sebastian Kurz, az ÖVP elnöke is arról számolt be, hogy

nagyon jól haladnak a tárgyalások, más területeken is előrelépések történtek az egyeztetéseken.

A két párt jó együttműködése ellenére azonban kérdéses, hogy karácsony előtt le tudják-e zárni a koalíciós tárgyalásokat. Különösen a radikális jobboldali FPÖ tette egyértelművé, hogy nem szeretnék, ha határidők miatt nyomás nehezedne rájuk. Nem egy régi autót akarnak újrafényezni, hanem valami teljesen újat szeretnének nyújtani - fogalmazott Strache.

Az október 15-i parlamenti választásokon a néppártiak 31,5 százalékot, a szociáldemokraták 26,9 százalékot, a szabadságpártiak pedig 26 százalékot kaptak. Sebastian Kurz a választások után bejelentette, hogy pártja az FPÖ-vel kezd koalíciós tárgyalásokat. Döntését azzal indokolta, hogy a két párt politikájában sok a tartalmi átfedés, és mindketten a gyökeres változás hívei.

Szerda este több mint háromezren tüntettek Bécsben az FPÖ lehetséges kormánykoalíciós tagsága ellen. Több tüntető az FPÖ-n belüli konkrét személyeknek a kormányban való részvétele ellen tiltakozott, mert szerintük ezek az emberek szélsőséges jobboldaliakkal állnak kapcsolatban.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×