Így ért véget Donald Trump ázsiai útja

Infostart
2017. november 15. 10:52
Elsősorban gazdasági törvényszerűségek miatt nem következett be törés az Egyesült Államok és Kína viszonyában Donald Trump korábbi ígéretei óta – hangsúlyozta az InfoRádiónak az amerikai elnök ázsiai körútja után Ugrósdy Márton Amerika-szakértő, a Külügyi és Külgazdasági Intézet stratégiai igazgatóhelyettese.

Ugrósdy Márton szerint nem hozott túl sok meglepetést az amerikai elnök ázsiai körútja. Az Amerika-szakértő arról is beszélt, hogy mi valósult meg Donald Trump korábbi választási ígéreteiből.

Az út első szakasza – mely során Trump Japánt és Dél-Koreát látogatta meg –

biztató lehet a térség országaira nézve

– véli a szakértő. Az amerikai biztonsági garanciát megerősítették, illetve szorosabb együttműködésről biztosította az országok vezetőit az amerikai elnök hadiipari és egyéb területeken is.

A kínai találkozó a várakozásoknak megfelelően alakult, hiszen az ismert, hogy Trump és a keleti nagyhatalom elnöke, Hszi-Csin Ping között korábban kialakult a szimpátia. Ezt most a kínaiak igyekeztek is kihasználni – tette hozzá Ugrósdy Márton.

Az utolsó két állomáson – Vietnamban és a Fülöp-szigeteken – az amerikai elnök olyan közegben volt, ami nem az ő terepe – hangsúlyozza a külügyi szakértő. Mint mondta, Trump nem mozog otthonosan az olyan multilaterális találkozókon, ahol ő csak egy a sok szereplő között. A Fülöp-szigeteken így magán a csúcson nem is vett részt, kizárólag egyéni találkozókat szervezett.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet stratégiai igazgatóhelyettese szerint

Donald Trumpnak most nincs szüksége négyszemközti tárgyalásra Vlagyimir Putyin orosz elnökkel,

hiszen az alapvető szembenállás változatlan Ukrajna és Szíria ügyében a két ország között, az elmozdulást pedig alacsonyabb szinten kellene elkezdeni, külügyminiszterek vagy más képviselők útján. A két elnök négyszemközt nem tárgyalt Vietnamban.

Az amerikai elnök választási kampányában foglalt Ázsiával kapcsolatos ígéreteit illetően a szakértő kiemelte, hogy a csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodás felmondása megvalósult. Ehhez Trump továbbra is tartja magát – hangsúlyozta Ugrósdy Márton. Ez számos délkelet-ázsiai ország számára negatív fejlemény, hiszen azt remélték, hogy intézményesen is sikerül a régióhoz kötni az Egyesült Államokat, azzal a kínai befolyást ellensúlyozni lehet a térségben.

Elsősorban gazdasági okai vannak annak, hogy az amerikai-kínai kapcsolatokban nem következett be komoly törés. A két ország gazdasága ugyanis nagy mértékben összefonódott: a korábbi együttműködéseknek köszönhetően a gyártókapacitás biztosítása és a finanszírozásstuktúra összeköti az államok gazdaságát. Így látványos ígéretek ellenére nem lehet kereskedelmi háborút indítani Kína ellen, és felemelni a vámokat, mert nagyon sok amerikai cég is kárvallotja lenne – hangsúlyozta Ugrósdy Márton.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Véget ért Donald Trump ázsiai útja
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást