eur:
393.59
usd:
367.7
bux:
66070.86
2024. április 23. kedd Béla
Tovább nőtt a földrengés áldozatainak száma

Tovább nőtt a földrengés áldozatainak száma

Reggeli adatok szerint csak Iránban már 320 felett jár az Irak és Irán határtérségét megrázó földrengés halálos áldozatainak száma. A hírügynökségek 5300 további sebesültet említenek. Közben a mentőalakulatok az idővel versenyt futva keresik a túlélőket.

Az éjszaka folyamán drámai módon megugrott az Iránt és Irakot is megrázó, erős földrengés halottainak száma. A Richter-skálán 7,3-es erősségű rengést mindkét ország több száz kilométerre fekvő fővárosában, sőt a sokkal távolabb fekvő Izraelben is érezték.

A félhivatalos iráni Isna hírügynökség reggel 328 halottat említett kórházi forrásokra hivatkozva. A legtöbben Irán kurdok lakta nyugati tartományában vesztették életüket. A sebesültek számát 5300-ra becsülik. Irakból egyelőre nagyságrendekkel kevesebb halottról – hat emberről és 50 sebesültről érkezett hír.

A mentőalakulatok az éjszaka során elkezdték a kutatást az összeomlott épületek alatt rekedt túlélők után. „Még mindig emberek vannak a romok alatt, reméljük nem fog nagyon emelkedni az áldozatok száma, de valamennyire fog” – mondta az érintett iráni tartomány kormányzóhelyettese.

Szarpol-e-Zahab iráni városban, amely 15 km-re fekszik a határtól, több mint 140-en haltak meg. A hírügynökségek beszámolói szerint súlyosan megrongálódott a város kórháza, és így nagyon nehéz a több száz sebesült ellátása.

Több iráni és iraki városban szünetel az áramszolgáltatás és az utórengésektől tartó emberek a parkokban és az utcákon töltötték az éjszakát. Az iráni Vörös Félhold szerint 70 ezer embernek kell menedéket találni, miközben szeizmológusok 50 utórengést regisztráltak. A mentesítést nehezíti, hogy a törmelék sok utat elzárt és így nem lehet eljutni több faluba.

Az iraki oldalon a kurd autonómia területén fekvő Darbandihan városban a legsúlyosabb a helyzet. Itt is megrongálódott a körzeti kórház, és megszűnt az áramszolgáltatás. A szintén kurdisztáni Halabdzsában egy 12 éves fiút áramütés ölt meg, miután a rengések miatt leszakadt egy vezeték.

A földmozgás olyan erős volt, hogy a távol fekvő Bagdadban főleg a magas épületek sok lakosa az utcán keresett menedéket, attól tartva, hogy összedőlnek a házak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×