eur:
393.63
usd:
364.79
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Meglepő, ki állt a francia terrortámadást tervező csoport élén

Egy Boszniában született, horvát származású 27 éves svájci állampolgár állt annak a csoportnak az élén, amelynek nyolc tagja ellen eljárás indult Franciaországban az általuk tervezett merénylet miatt - írta vasárnap a Le Journal du Dimanche (JDD) című francia hetilap.

A Franciaországban és Svájcban kedden őrizetbe vett tíz gyanúsított közül nyolc ellen indult eljárás szombaton terrorista összeesküvés vádjával, heten előzetes letartóztatásba kerültek, nyolcadik társukat rendőri felügyelet alá helyezték. A csoport tagjai a Telegram titkosított hálózaton váltottak egymással nagyon erőszakos üzeneteket, és a következő hónapokban akartak Franciaországban merényletet végrehajtani, de a célpontokat egyelőre nem határozták meg, s fegyvereket sem találtak a nyomozók az otthonaikban tartott házkutatások során.

Rendőrségi források szerint a 18 és 65 év közötti gyanúsítottak "időzített bombák" voltak, hárman közülük az Iszlám Állam dzsihadista szervezet támogatói, és egyértelműen beismerték, hogy merényletet akartak Franciaországban elkövetni automata fegyverrel, késsel, gázolással vagy házilag készített robbanószerkezettel. A rendőrök szerint "minden lehetőséget számba vettek".

A tíz gyanúsított között van egy 27 éves svájci állampolgár, aki "önjelölt imámként" fanatizálta a többieket.

A magát Abd'al Muhaymin Al-Bosnie-nak nevező "imám" eredeti neve Milutin Jakovljevic. A jugoszláviai háború idején Boszniában született férfi hároméves korában öccsével és anyjával Svájcba menekült. Lausanne-ban élt kolumbiai barátnőjével, akit a hét elején szintén őrizetbe vettek, ellene is eljárás indult, de ő szombat óta szabadon védekezhet. A férfi 2014-ben radikalizálódott, de nem járt a helyi mecsetbe, a Telegramon küldött üzeneteivel hívta fel magára több ország titkosszolgálatainak a figyelmét.

Két évvel ezelőtt kapcsolatban állt egy 13 éves fiúval a Párizshoz közeli Vitry-sur-Seine-ben, akit azért ítéltek el, mert késes terrortámadásra készült. Svájcban egy olyan, hozzá hasonlóan balkáni szármású svájci állampolgárral váltott üzeneteket, aki elutazott a szíriai-iraki területekre. Szorosabb kapcsolatokat azonban egy Párizshoz közeli radikális csoporttal alakított ki, amelynek a dél-franciaországi Mentonban is voltak tagjai, köztük egy 65 éves volt katona és két, radikalizálódás miatt megfigyelt testvérpár. A legfiatalabbakat több mint két éve megfigyelés alatt tartották, miután 2015-ben megpróbáltak Szíriába utazni. A 65 éves Dunkerquois-i veterán Frédéric "Yasine" Renet 2016 óta állt megfigyelés alatt militarizálódása miatt. A két testvérpár közül Benjamin és Jordan Lanvin az interneten szervezett gyűjtést letartóztatott dzsihadisták megsegítésére, míg Yannis és Sofiane Ziari Nyugat-ellenes nézeteket hirdettek, és gimnáziumukban nyíltan szólítottak fel erőszakra - idézte rendőrségi forrásait a lap.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×