eur:
394.47
usd:
370.38
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nukleáris baleset történhetett – Európát is elérte a szennyezés

Nukleáris baleset történhetett – Európát is elérte a szennyezés

A nukleáris biztonsággal foglalkozó francia IRSN szerint radioaktív felhő vonult át Európán az utóbbi hetekben, mely arra enged következtetni, hogy baleset történt egy orosz vagy kazahsztáni nukleáris létesítményben – írta a Reuters.

A francia intézmény kizárta annak lehetőségét, hogy egy nukleáris reaktorban történt a baleset, inkább egy nukleáris üzemanyagkezelő helyről vagy egy radioaktív anyagokkal foglalkozó gyógyászati központból származik a szennyeződés – tudósított a hírügynökség. Az eset nem volt negatív hatással az emberi egészségre vagy a környezetre – tették hozzá.

A szervezet nyilatkozatában az áll, hogy nem tudták pontosan meghatározni a radioaktív anyag kibocsátásának helyszínét, de az időjárási viszonyok alapján valószínű, hogy az Ural-hegységtől délre, az Ural és a Volga-folyó között történhetett. Az intézet hivatalnoka szerint tehát Oroszország vagy Kazahsztán területén történhetett a baleset.

Az orosz hatóságok jelezték, nem tudnak nukleáris balesetről az illetékességi területükön – mondta a Reuters-nek Jean-Marc Peres, az IRSN igazgatója. Az intézet még nem vette fel a kapcsolatot a kazah hatóságokkal – tette hozzá.

A francia szervezet számos európai intézménnyel együtt a ruténium 106 izotópnak igen magas – 100-300 terabecquerel körüli – szintjét mérték. Ez az elem nukleáris reaktorban hasadó atomok terméke, a természetben nem fordul elő – magyarázta az igazgató. Ekkora szintű szennyezettséggel kalkulálva a baleset helyszínének néhány kilométeres vonzáskörzetében javasolt a lakosság evakuálása – figyelmeztetett.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×