eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kiadták az elfogatóparancsot Puigdemont ellen

Kiadták az elfogatóparancsot Puigdemont ellen

A spanyol központi büntető bíróság kiadta az európai elfogatóparancsot Carles Puigdemont leváltott katalán elnök és egykori kormányának négy tagja ellen - jelentették be hivatalosan Madridban.

Carmen Lamela bírónő előzőleg elutasította Puigdemont kérését, hogy videón keresztül tehessen vallomást a bíróságon.

A politikusok ellen lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanújával indítottak eljárást, miután a katalán parlament egyoldalúan kikiáltotta a függetlenséget. Mind az öten Belgiumban tartózkodnak.

Carles Puigdemont péntek este Brüsszelben kijelentette, hogy "kész" indulni a spanyol kormány által december 21-re kiírt katalóniai regionális választáson.

"Készen állok a jelöltségre (...), kampányolni bárhonnan lehet"

-emelte ki a múlt pénteken menesztett, hétfő óta Brüsszelben tartózkodó Puigdemont az RTBF belga közszolgálati televíziónak adott interjújában.

"Legitim kormányzatként tekintünk magunkra. Muszáj folytonosságnak lennie ahhoz, hogy elmondjuk a világnak, mi folyik Spanyolországban" - hangsúlyozta.

A korábbi elnök emellett bírálta a szerinte "barbár" módon viselkedő Mariano Rajoy spanyol kormányfőt, amiért "be akarja börtönözni a másként gondolkozókat", bár - mint mondta - az igazi áldozatok azok a katalánok, akik október elején kifejezték az akaratukat a függetlenségi referendumon.

Hozzátette, nem ő az első katalán elnök, akinek problémája akadt Madriddal, ennek ellenére kész tárgyalni Rajoy-jal.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×