eur:
395.49
usd:
366.56
bux:
65613.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Váratlan információk a leváltott katalán vezetőről

Váratlan információk a leváltott katalán vezetőről

Carles Puigdemont, Katalónia Madrid által hatalmától megfosztott elnöke rábírta a barcelonai parlamentet, hogy nyilvánítsa ki a régió függetlenségét, valósítsa meg ifjúkori álmát, s arra szólította fel híveit, hogy békésen ugyan, de maradjanak tettre kész állapotban. Portré:

A világ szemében az 54 éves volt újságíró az arca a katalán függetlenségpárti mozgalomnak, amely a 2015-ös választásokon a voksok 47,7 százalékát gyűjtötte be.

Gazdasági körökben a régiónak hátat fordító vállalatokra gyakorolt "Puigdemont-hatásról" beszélnek. "Börtönbe Puigdemonttal" - kiabálták szombaton Madridban a Spanyolország egysége mellett tüntetők a "Katalán Köztársaság" kikiáltása után.

Miként lehetne megérteni ennek a férfinek az elszántságát

- felesége román, két kislány apja -, aki azt mondja, hogy félelem nélkül néz esetleges letartóztatása elé - teszi fel a kérdést az AFP francia hírügynökség.

Barátja, Carles Porta újságíró 2016-ban életrajzi művet tett közzé róla, s abban úgy festi le Puigdemontot, mint aki "becsületes és bírja a nyomást", örök függetlenségpárti, párosulva egy "hosszútávfutó jellemével". "Minőséget (vagy hiányosságot) testesít meg: önfejű és makacs."

Egy nevét nem vállaló helyi ellenlábasa ugyanakkor azt mondta róla, hogy a katalán elnök "nem rendelkezik súlyos intellektuális poggyásszal", ám 16 éves kora óta "vérében van a függetlenség vágya", "meggyőződéses radikális".

Puigdemont sorsa 2016-ban egy januári napon változott meg, amikor felkérték a szakadárok vegyes koalíciójának vezetésére. Ezek a szakadárok elszánták magukat arra, hogy a függetlenség korába vezetik át a hét és fél millió katalánt.

Puigdemont a közel százezer lakosú Girona polgármestere is volt, s politikai karrierjét megelőzően három évtizeden át újságíróként dolgozott. 2006-ban került be a katalán parlamentbe az Artur Mas vezette függetlenségi párt, a Katalán Demokratikus Konvergencia (CDC) színeiben. Ő váltotta a régió élén Artur Mast.

Mas és Puigdemont kapcsolatát egyfajta mester és tanítvány viszonyként szokták jellemezni, amely végigkísérte utóbbi elnöki időszakát. Mas minden fontos döntéskor jelen volt tanácsadóként, rossznyelvek szerint valójában a háttérből ő irányítja Puigdemontot.

Mas mindenesetre súlyos örökséget hagyott neki: a konzervatív Mariano Rajoy vezette spanyol kormánnyal szóba nem álló első számú ellenség szerepét.

Rajoy és Puigdemont életrajzában ritka közös pont, hogy fiatalon mindketten súlyos autóbalesetet szenvedtek. Ennek nyomait mindketten viselik: Rajoy vágás formájában a szakálla alatt, Puigdemont az ajkán és előre fésült hajától takarva.

Carles Puigdemont 1962-ben született egy Amer nevű faluban, mintegy száz kilométerre Barcelonától és annak elitjétől. Tizenhárom éves volt, amikor Francisco Franco diktátor meghalt.

Puigdemont szorosan kötődik a katalán nyelvhez, és szereti a történelmet. Soha nem felejti el, hogy az 1936-39-es polgárháború után a régiót megtorlás sújtotta. 1980-ban csatlakozott Jordi Pujol konzervatívnak és nacionalistának számító pártjához, a Katalán Demokratikus Konvergenciához. Pujol tárgyalt Madriddal, hogy a katalán régió még nagyobb autonómiát kapjon, de nem voltak kiválási törekvései.

Puigdemont korrektorként került a Punt Avui című nacionalista laphoz, s főszerkesztőként végzi. Különösen érdekli Szlovénia esete: a jugoszláv tagköztársaság 1991-ben egy betiltott referendum után és rövid háborús konfliktust is vállalva kikiáltotta függetlenségét és elszakadását Jugoszláviától.

Az elkövetkezendő években Puigdemont a függetlenségpártiság társadalmi bázisának kiszélesítésén dolgozott, Gandhihoz hasonlóan az erőszakmentesség szellemében.

Puigdemont könnyen elsajátítja a technikai újításokat, beszél angolul, franciául és románul, katalán sajtóügynökséget alapított, Katalóniáról beszámoló angol nyelvű lapot, és elnökölt a függetlenség mellett kiálló közösségek szövetségének élén. "Nagy érzéke van a dolgok megrendezéséhez, és tudja használni a médiát" - húzza alá Anton Losada politológus.

Joan Botella politológus "előremenekülésről" beszél. "Puigdemont azt hiszi: a sors őt választotta ki, hogy a katalánokat az ígéret földjére vezesse. Környezete nagyon kevéssé előrelátó, s Puigdemont nem viselkedik fegyelmezetten pártjával szemben. Ám egyáltalán nem tűnik annak az illuminált fanatikusnak, amilyennek Madridban lefestik" - mondja a politológus.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×