Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megszavazták a katalán függetlenséget

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A katalán parlament megszavazta a "Katalán Köztársaság" függetlenségét kinyilvánító javaslatot.

A 135 képviselőből 70-en támogatták az elszakadást, 10-en szavaztak ellene. A javaslatot a kormányzó Együtt az Igenért pártszövetség és Népi Egység párt politikusai terjesztették elő, míg az ellenzék elvetette a tervet.

Előzőleg Madridban a spanyol miniszterelnök arra kérte a szenátorokat, hogy hagyják jóvá, hogy aktiválják az alkotmány immár híressé vált 155-ös cikkelyét. Ennek értelmében Madrid megszüntetné a regionális autonómiát és közvetlen kormányzás alá vonná a gazdag észak-keleti tartományt. 

A spanyol szenátorok előtt felszólaló Rajoy azt mondta,

„különleges lépések” bevezetését kéri az autónómia megszüntetésével, de nincs más választás.

„Vissza kell hogy térjen Katalóniába a jogállamiság, a demokrácia és a stabilitás” - mondta.

Rajoy azzal vádolta meg Carles Puidgemontot és a többi katalán vezetőt, hogy megosztják a családokat és töréseket okoztak a társadalomban.

„Azt mondják, hogy a katalánokat meg kell védeni a spanyol imperializmustól, de egy kisebbségről van szó, amely intoleráns módon Katalónia gazdájának kiáltotta ki magát és történelmi, kultúrális kizárólagosságot hirdet” – mondta.

A szenátorok nagy tapssal fogadták a miniszterelnök megjegyzéseit – ami nem meglepő, mivel Néppártja többségben van a felsőházban.

Csütörtökön az elszakadáspártiak nagy csalódására a katalán vezetés visszalépett a korábbi ötlettől, hogy előrehozott választásokat tartsanak. Ezek eredménye jó fokmérője lett volna annak, hogy a katalánok valóban támogatják-e a függetlenséget vagy sem.

A lépés egy időre megkötötte volna a madridi kormány kezét és késleltette volna a közvetlen kormányzás bevezetését.

Carles Puidgemont, a katalán autónómia vezetője azt mondta: azért nem írja ki az előrehozott választásokat, mert nincs garancia arra, hogy azokat normális körülmények között megrendezhessék. Közben Katalónia városainak utcáin szeparatista érzelmű lakosok ezrei várták a bejelentést.

Katalóniában október elején tartottak függetlenségi népszavazást, melyet a spanyol alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánított, és a spanyol kormány a rendőrség bevetésével igyekezett is megakadályozni, ami több helyen erőszakba torkollt. A referendumon a választók valamivel több mint 40 százaléka vett részt, mert az elszakadás ellenzői nagyrészt bojkottálták a referendumot. Akik viszont elmentek, azoknak több mint 90 százaléka arra szavazott, hogy Katalónia szakadjon el Spanyolországtól, és váljon független állammá.