eur:
394.05
usd:
365.61
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Megszavazták a katalán függetlenséget

Megszavazták a katalán függetlenséget

A katalán parlament megszavazta a "Katalán Köztársaság" függetlenségét kinyilvánító javaslatot.

A 135 képviselőből 70-en támogatták az elszakadást, 10-en szavaztak ellene. A javaslatot a kormányzó Együtt az Igenért pártszövetség és Népi Egység párt politikusai terjesztették elő, míg az ellenzék elvetette a tervet.

Előzőleg Madridban a spanyol miniszterelnök arra kérte a szenátorokat, hogy hagyják jóvá, hogy aktiválják az alkotmány immár híressé vált 155-ös cikkelyét. Ennek értelmében Madrid megszüntetné a regionális autonómiát és közvetlen kormányzás alá vonná a gazdag észak-keleti tartományt. 

A spanyol szenátorok előtt felszólaló Rajoy azt mondta,

„különleges lépések” bevezetését kéri az autónómia megszüntetésével, de nincs más választás.

„Vissza kell hogy térjen Katalóniába a jogállamiság, a demokrácia és a stabilitás” - mondta.

Rajoy azzal vádolta meg Carles Puidgemontot és a többi katalán vezetőt, hogy megosztják a családokat és töréseket okoztak a társadalomban.

„Azt mondják, hogy a katalánokat meg kell védeni a spanyol imperializmustól, de egy kisebbségről van szó, amely intoleráns módon Katalónia gazdájának kiáltotta ki magát és történelmi, kultúrális kizárólagosságot hirdet” – mondta.

A szenátorok nagy tapssal fogadták a miniszterelnök megjegyzéseit – ami nem meglepő, mivel Néppártja többségben van a felsőházban.

Csütörtökön az elszakadáspártiak nagy csalódására a katalán vezetés visszalépett a korábbi ötlettől, hogy előrehozott választásokat tartsanak. Ezek eredménye jó fokmérője lett volna annak, hogy a katalánok valóban támogatják-e a függetlenséget vagy sem.

A lépés egy időre megkötötte volna a madridi kormány kezét és késleltette volna a közvetlen kormányzás bevezetését.

Carles Puidgemont, a katalán autónómia vezetője azt mondta: azért nem írja ki az előrehozott választásokat, mert nincs garancia arra, hogy azokat normális körülmények között megrendezhessék. Közben Katalónia városainak utcáin szeparatista érzelmű lakosok ezrei várták a bejelentést.

Katalóniában október elején tartottak függetlenségi népszavazást, melyet a spanyol alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánított, és a spanyol kormány a rendőrség bevetésével igyekezett is megakadályozni, ami több helyen erőszakba torkollt. A referendumon a választók valamivel több mint 40 százaléka vett részt, mert az elszakadás ellenzői nagyrészt bojkottálták a referendumot. Akik viszont elmentek, azoknak több mint 90 százaléka arra szavazott, hogy Katalónia szakadjon el Spanyolországtól, és váljon független állammá.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×