A katalán parlament előtt a "Katalán Köztársaság" kinyilvánításáról szóló javaslat

InfoRádió / MTI
2017. október 27. 11:37
A Katalónia elszakadását támogató pártok beterjesztették a helyi parlament elé péntek délelőtt azt a javaslatot, amely kinyilvánítja a "Katalán Köztársaság" függetlenségét.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint nem világos, hogy a barcelonai törvényhozás szavaz-e a beterjesztett javaslatról, és ha igen, mikor.

Rajoy: az alkotmányellenes károktól kell megmenteni Katalóniát

Az alkotmányellenes károktól kell megmenteni Katalóniát, amelyet kormánya hozzáállása fenyeget, nem az alkotmány 155-ös cikkének alkalmazása - hangsúlyozta Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a spanyol parlamentben mondott beszédében pénteken.

A kormányfő a felsőház plenáris ülésének kezdetén szólalt fel, amely a nap folyamán lefolytatja spanyol kormány Katalóniában tervezett intézkedéseinek vitáját, és szavaz is róluk. A javaslatcsomagban a spanyol kormány egyebek mellett ahhoz kéri a szenátus felhatalmazását, hogy feloszlassa a katalán kormányt és előrehozott parlamenti választásokat írjon ki Katalóniában hat hónapon belül.

Mariano Rajoy felszólalásában hangsúlyozta: nem kizárólag Katalónia van napirenden, mert mindez egész Spanyolországot, "törvényeit, elveit és együttélését" egyaránt érinti.