Új világrend alakul

Infostart
2017. október 26. 10:18
Európa jelenleg azért képtelen sok kihívásra reagálni, mert ötszáz év után először most nem hozzá viszonyulnak, hanem neki kell ezt tennie - hangzott el az iszlám és a nyugat kapcsolatával foglalkozó előadáson.

Gyökeresen új világrend kezd kialakulni, a nyugati országok ezért nem találják a megfelelő válaszokat a kihívásokra, a migrációs válságra, az iszlamisták akcióira – derült ki az Eötvös Csoport Az iszlám és a nyugati kultúra című rendezvényén. Jany János orientalista, jogtörténész szerint több száz éves viszonyrendszerek alakulnak át egyik napról a másikra.

„Valójában a történelem az elmúlt ötszáz évben arról szólt, hogy Európához kellett a többieknek viszonyulniuk.”

Ez most egy csapásra megváltozott, Európának kell viszonyulnia a változásokhoz, amire viszont precedens, történelmi hagyomány nincs, így egymástól merőben különböző, zsigeri válaszok születnek.

„Ugyanazt a hármasságot mutatja nagyjából az európai válaszcsoport, amit ötszáz évig a nem európaiak adta az európaiaknak. Van az orbáni rendszer teljes elutasítás felé menő válasza, van az Angela Merkel-féle abszolút befogadásos és a szintén Németországban megjelenő válasz, amelyet a liberális párt elnöke mondott, kiosztva a merkeli politikát: a menekülteket befogadni rendben van, de több millió migránst befogadni azt nincs rendben.”

A válaszoknak különböző okai lehetnek, hiszen míg Németországban és Franciaországban nem kellett viszonyulni az oda érkezőkhöz, Közép-Európában van történelmi tapasztalat: a mongoloktól a törökökön át a nácikig vagy az oroszokig folyamatosan.

Tüske László orientalista, az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatója sok más mellett arról beszélt, nincs egységes iszlám, mert az függ egyebek közt az országtól, a felekezetektől, a régiótól és a jogi iskoláktól.

„Az iszlámok - többesszámban abszolút jogos kifejezés, mert az Iráni Iszlám Köztársaság által vallott iszlám egészen más, mint az Iszlám Állam szerinti.”

Az előadók jelezték, a Korán a politikáról nem szól, éppen ezért a kalifátustól a parlamenti demokráciáig minden levezethető belőle, ez csak a muszlim jogtudósok ügyességén múlik. Hozzátették azonban, hogy a terroristák dzsihádja semmiképpen sem vezethető le az iszlámból vagy a Koránból, mert a háború folytatásának semmilyen feltétele, előírása nem teljesül a barbár cselekedetek végrehajtásakor.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Új világrend alakul
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást