eur:
395.13
usd:
371
bux:
65286.75
2024. április 19. péntek Emma
Kizárja saját pártja a francia miniszterelnököt

Kizárja saját pártja a francia miniszterelnököt

A legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak (LR) vezetősége kedden este megszavazta azok kizárását, akik támogatják a kormányt, köztük több miniszterét és mindenekelőtt Edouard Philippe kormányfőét.

Az Emmanuel Macron államfőt támogató öt jobboldali politikus – a miniszterelnök mellett Gérald Darmanin és Sébastien Lecornu miniszterek, valamint a Konstruktívak néven önálló nemzetgyűlési frakcióalapítást kezdeményező Franck Riester és Thierry Solere képviselők – kizárásáról szóló bejelentés után azonban kiderült, hogy – miután a vezetőségi tagoknak kevesebb mint fele szavazott – a szankció egyelőre nem hivatalos. A következő napokban újra össze kell ülnie az LR vezetőinek, hogy hivatalossá tegyék a kizárásokat.

Az LR közleményében jelezte, tudomásul vette, hogy a miniszterelnök önként távozott a pártból, miután meg sem jelent a bizottság előtt, amely meghallgatta a jobboldalon árulónak tekintett politikusokat.

A legnagyobb francia ellenzéki pártot azóta jellemzi széthúzás, amióta a pártalapító Edouard Philippe-et májusban kinevezte a köztársasági elnök kormányfőnek. Az Emmanuel Macronnal együttműködő jobboldali politikusok sorsáról szóló döntés azóta húzódott. Az érintett képviselők és kormánytagok október 11-ig kaptak haladékot a pártjuktól arra, hogy magyarázattal szolgáljanak arra, miért csatlakoztak a kormánytöbbséghez, de ezt egyikük sem tette meg.

„Mindenki tudja, ki vagyok. Vállaltam a felelősséget már a választások előtt” – mondta október elején a miniszterelnök egy rádióinterjúban.

Edouard Philippe szerint

„már mindenki jól megértette, hogy a köztársasági elnök valami újat akar építeni”

azzal, hogy jobb- és baloldali, valamint centrista politikusokat is kinevezett a kormányba. „Soha nem voltam híve az ultimátumoknak. Nem kommentálom a pártszervezetek működését” – tette hozzá a pártja, a Köztársaságiak szétesését érintő kérdésre válaszolva.

Edouard Philippe a kizárást követően ugyanakkor nem kíván csatlakozni Emmanuel Macronnak a Köztársaság lendületben nevű pártjához. „Politikailag elkötelezett maradok, és a politikai elköteleződésem véleményem szerint többet ér mint egy pártcímke” - fogalmazott.

Ez lesz az első alkalom az 1958 óta fennálló V. köztársaság történetében, hogy a miniszterelnök pártonkívüli.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×