Amerikai elemzőcéghez ment Szemerkényi Réka volt washingtoni nagykövet

InfoRádió
2017. október 25. 11:11
Szemerkényi Réka, Magyarország volt washingtoni nagykövete lett szerdán a washingtoni Európai Politikai Elemzések Központja (CEPA) nevű intézet ügyvezető alelnöke, vagyis második embere. Donald Trump innen igazolt korábban külügyi helyettes államtitkár.

Peter Doran, a közép-kelet-európai politikával és az amerikai-közép-európai kapcsolatokkal foglalkozó intézet új elnöke az MTI-nek elmondta: a megbízatás hosszú távra szól. Közölte: a volt nagykövet

"Közép-Európa egyik vezető atlantista hangjaként megtestesíti a CEPA küldetését és vízióját".

A kinevezésről szóló közleményben Larry Hirsch, a CEPA elnök-vezérigazgatója szintén Szemerkényi Réka "erőteljes atlantista elkötelezettségét" méltatta, és egyúttal kifejezte abbéli reményét, hogy továbbra is fáradhatatlanul dolgozik majd Európa és az Egyesült Államok "mélyebb, tartósabb kapcsolatának" elősegítésén. A közlemény kiemeli a többi között Szemerkényi szerepét az Egyesült Államok térségbeli szövetségesei közötti energiapolitikai együttműködés erősítésében.

Szemerkényi, Orbán Viktor miniszterelnök korábbi nemzetbiztonsági főtanácsadója 2014-ben lett a magyar kormány washingtoni nagykövete. Kettejük viszonya alapján akkor az Index még azt írta, "olyan ez, mintha Orbánt küldenék Washingtonba”. A magyar külügyminisztériumon belüli, 2014 őszi irány- és vezetőváltás után azonban az elkötelezett atlantistaként ismert nagykövet kapcsolata megromlott az új miniszterrel, Szijjártó Péterrel - idézte fel most a portál.

Ez végül Szemerkényi hazahívásához vezetett, az utóda Szabó László külgazdasági és külügyminisztériumi miniszterhelyettes lett.

Szemerkényi új munkahelye, a 2005-ben alapított CEPA elsősorban a közép-európai régiót figyeli, erőteljesen a biztonságpolitika felől, Washington mellett Varsóban is van irodájuk - írta az Index. A szervezet egyik legfontosabb elemzési területe az orosz propaganda és dezinformáció, illetve az ellene való küzdelem. A CEPA alapító elnökét, Wess Mitchellt a Trump-adminisztráció a nyáron Európával és Eurázsiával (Oroszországgal) foglalkozó külügyi helyettes államtitkárnak igazolta le.