Megmenekült a portugál kormány

InfoRádió / MTI
2017. október 24. 21:54
Túlélte a bizalmatlansági szavazást a parlamentben a portugál kormány, amelynek tevékenységét számos bírálat érte az idén több mint száz halálos áldozatot okozó erdőtüzek elleni sikertelen fellépése miatt.

A kormányzó szocialisták és radikális baloldali szövetségeseik elutasították a jobboldali ellenzék többsége által támogatott indítványt.

A jobboldali Demokratikus és Szociális Központ (CDS-PP) indítványa 122 nem és 105 igen szavazatot kapott a parlamentben. Portugália történelmének legtragikusabb erdőtüze után, amely június közepén 64 emberéletet követelt az ország középső részén fekvő Pedrogao Grandéban, október 15-én újabb sorozatos erdőtüzek keletkeztek az országban, amelyekben hétfői adatok szerint negyvenöten haltak meg.

"Semmi sem maradhat úgy, mint régen"

- ismerte el António Luís Santos da Costa kormányfő, akinek a kormánya ellen 2015. novemberi beiktatása óta most első ízben nyújtottak be bizalmatlansági indítványt. Október 18-án az erdőtüzek miatt lemondott Constanca Urbano de Sousa belügyminiszter.

Portugálok ezrei tüntettek szombaton több városban, hogy megemlékezzenek az áldozatokról, és intézkedéseket követeljenek a további tragédiák megelőzése érdekében.

A szombati rendkívüli kormányülésen Costa bejelentette, hogy 400 millió euróval támogatják a katasztrófa sújtotta régiókat, illetve és az erdőtüzek elleni védekezés rendszerének korszerűsítését.

Az év eleje óta becslések szerint közel 550 ezer hektárnyi zöldterület égett le Portugáliában.