eur:
394.64
usd:
364.89
bux:
65498.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Medvepánik tört ki Erdélyben

Medvepánik tört ki Erdélyben

Két embert sebesített meg hétfőn reggel egy medve a dél-erdélyi Fogarason – írta az Agerpres hírügynökség. A Magyar Idők arról számol be, hogy Székelyföldön már jó ideje mindennaposak a nagyvadak támadásai.

Egy 39 éves férfira és egy 14 éves lányra támadt hétfő reggel egy medve a romániai Fogarason. Mindkettőjüket kórházban kezelik. Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint az incidens a város egyik utcáján, egy tömbház mellett történt. A helyiek az utóbbi hetekben már többször látták a vadállatot a településen, az erdészek kilövési engedélyt is kértek a román környezetvédelmi ügynökségtől.

Brassó és Fogaras környékén több garázdálkodó medvét észleltek az elmúlt időszakban, Székelyföldön pedig már jó ideje szinte mindennaposak a nagyvadak károkozásai, támadásai.

Egyelőre egyetlen medve ártalmatlanítására sem adott még engedélyt a bukaresti környezetvédelmi tárca, holott az erre vonatkozó miniszteri rendeletet már szeptember elején kibocsátották. A Hargita megyei vadászegyesületek csaknem ötven medve kilövésére kértek engedélyt, ám választ még senki sem kapott, a tétlenség közben pedig folyamatosan nő a vadkárok száma.

Mint arra a Székelyhon hírportál emlékeztet, Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter egy hónapja aláírta ugyan azt a dokumentumot, amely különleges körülmények között száznegyven medve és száz farkas esetében teszi lehetővé a beavatkozást, de érdemi előrelépés azóta nem történt.

Becslések szerint Romániában négyezertől tízezerig terjedhet a barna medvék száma. Szakértők úgy vélik, hogy a jelenleg az állatok rendelkezésére álló tér két-háromezer példányt tudna eltartani optimális körülmények között. Márk Előd turisztikai szakember szerint ha a populáció létszáma meghaladja a rendelkezésre álló élőhely kapacitását, az elkerülhetetlenül ember–medve konfliktusokhoz vezet, ami a termőföldek megrongálásával, haszonállatok elpusztításával, végső esetben emberek megtámadásával jár.

A konkrét lépések megtételét elsősorban az állatvédő szervezetek akadályozzák, szerintük ugyanis a rendelet törvénytelen és megsérti a nagyvadak védelmére vonatkozó hazai, illetve nemzetközi előírásokat. A vadászegyesületek, de a székely megyék vezetői is elégedetlenek a rendelettel, szerintük engedélyezni kellene a medvék ötezer euróig (mintegy 1,5 millió forint) történő értékesítését, különben a kilövés csak veszteséggel jár, így azt senki nem vállalja.

Az EU környezetvédelmi irányelve előírja a vadon élő állatok populációjának megőrzését. Erre beavatkozási kvóták vannak. Míg Svédország a háromezres medveállományához képest 312 beavatkozást hagyott jóvá – Horvátország pedig 1500-ból 110-et, Szlovénia 500-ból 65-öt, Szlovákia 1000-ből 30-at, Finnország  1500-ból 120-at –, addig Romániában 2016-ban eltörölték a kvótát - írja a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×