eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Kibertámadások Ukrajnában és Oroszországban is

Újabb kibertámadás érte Ukrajnát, ezúttal az ország déli részén lévő Odessza nemzetközi repülőterének információs rendszere és a kijevi metró kapcsolat nélküli bankkártyákkal való fizetést lehetővé tevő szolgáltatása bénult meg.

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint a metró továbbra is zökkenőmentesen jár, annak közlekedését a támadás nem érintette. Sajtóértesülések alapján a júniusban hatalmas károkat okozó Petya zsarolóvírus egy változata támadhatta meg az informatikai rendszereket. Később a CERT-UA információvédelmi különleges szolgálat közzétette, hogy a vizsgálat előzetes eredménye alapján Locky nevű vírussal fertőződött meg néhány infrastrukturális objektum informatikai rendszere az országban.

Az odesszai repülőtér sajtószolgálatának közleményéből az derült ki, hogy a hackertámadás nem érinti a légi közlekedést, viszont az utasok kiszolgálásában hosszabb várakozásra kell számítani, ami miatt elnézést kértek.

A 112.ua hírportál korábban arról számolt be, hogy az infrastrukturális és az egészségügyi minisztérium weoboldalait is megtámadták hackerek, ezt azonban később a kiberrendőrség cáfolta. A hatóság szerint nagyszabású hackertámadás nem történt, de elszigetelt esetekről kaptak bejelentést. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) is bekapcsolódott a nyomozásba, vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy állami szerveket ért-e kibertámadás.

Az SZBU és a CERT-UA a napokban már figyelmeztetett egy újabb várható, nagyszabású támadásra.

Június 27-én, az ukrán alkotmány ünnepét megelőző napon lendült támadásba a Petya nevű zsarolóvírus Ukrajnában, és villámgyorsan terjedt el az országban, majd annak határain túl is. Az összes érintett ország közül Ukrajnában okozta a legtöbb gondot, megtámadva a számítógépeket mintegy harminc pénzintézetben, köztük a magyar OTP leánybankjában, valamint számos, állami és magánszolgáltató-, illetve gyártóvállalatnál, a Boriszil reptéren, de a leállított csernobili atomerőműben is. Az ukrán kormány közlése szerint a hackertámadás stratégiai létesítmények működésében nem okozott fennakadást. A vírus terjedésének megfékezése két napba tellett, és még további napokba, amíg mindenhol újra működőképessé vált a teljes számítástechnikai rendszer.

Augusztus 23-án, az Ukrajna függetlenné válásának ünnepét megelőző napon ismeretlen hackerek újabb kibertámadást indítottak ukrán állami intézmények és fontos infrastrukturális létesítmények informatikai rendszerei ellen. Az akkori támadás nem okozott különösebb fennakadásokat. A CERT-UA szakemberei akkor a Zeusz néven ismert trójai adathalász vírus terjedését észlelték.

Támadás Oroszországban is

Hackertámadás miatt az olvasók kedden nem tudtak hozzáférni az Interfax orosz hírügynökség, a szentpétervári Fontanka hírportál és a Novaja Gazeta című napilap online anyagaihoz.

Jurij Pogorelij, az Interfax igazgatója a Facebook-oldalán közölte, hogy számítástechnikai szakemberek dolgoznak a "példátlan vírustámadás" elhárításán. A Fontanka a Telegram üzenetközvetítőn működő csatornáján súlyos műszaki hibákról számolt be, amelyek elhárítása órákig is letarthat. A Novaja Gazeta nem kommentálta a történteket.

A moszkvai központú Group-IB kiberbiztonsági vállalat szerint az orosz médiumokat a Badrabbit elnevezésű zsarolóvírus támadta meg. A cég úgy tudja, hogy az áldozatok között ukrajnai célpontok is szerepeltek. A vírus az Interfax esetében a blokkolás feloldásáért 283 dollárt követelt bitcoinban fizetendően.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×