eur:
394.9
usd:
370.81
bux:
65148.44
2024. április 19. péntek Emma

A szélsőjobboldali szabadságpárttal kezd koalíciós tárgyalásokat az Osztrák Néppárt

Az október 15-i parlamenti választáson győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) kezd koalíciós tárgyalásokat - jelentette be a konzervatívokat vezető Sebastian Kurz kedden Bécsben.

A 31 éves kancellárjelölt azzal indokolta döntését, hogy a két párt politikájában sok a tartalmi átfedés, és mindketten a gyökeres változás hívei.

"Ausztria kiérdemelte a gyors kormányalakítást" - hangsúlyozta a leköszönő kormányban külügyminiszteri tisztséget betöltő Kurz.

Elmondta, hogy építő jellegű beszélgetés zajlott közte, és az FPÖ-t vezető Heinz-Christian Strache között, így reméli, hogy karácsonyig létrejöhet az új kabinet.

Az ÖVP és az FPÖ egyaránt szeretné zéróra csökkenteni az illegális bevándorlást, kevésbé vonzóvá tenné az osztrák jóléti rendszert a gazdasági bevándorlók számára, és adócsökkentést tervez az alsó jövedelemkategóriákba tartozók számára.

Strache a nap folyamán tartott sajtókonferenciáján bejelentette: az FPÖ elfogadta a néppárti meghívást a kormányalakítási egyeztetésekre, és bemutatta saját tárgyaló delegációját, amelynek tagjai rajta kívül Herbert Kickl főtitkár, Norbert Hofer FPÖ-alelnök, Norbert Nemeth frakcióvezető és Anneliese Kitzmüller képviselő. Az általános tárgyalásokat vezető küldöttség alárendeltségében több szakpolitikai munkacsoport is megkezdi működését szerdán - fűzte hozzá.

A kormányalakítási tárgyalásokkal összefüggésben az FPÖ leszögezte: időkényszer nélkül és szemmagasságban akarja azokat folytatni, illetve előzetesen egy "leltárt szeretne készíteni", ami a költségvetést valamint az egyes minisztériumoknál uralkodó helyzetet illeti.

Strache szerint gördülékeny, de nem elsietett tárgyalásokat szeretnének, ezért - mint fogalmazott - az FPÖ-re nem vonatkozik a Kurz által kívánt "karácsony előtti" időpont az egyeztetések lezárására. Hangsúlyozta: az egyeztetések "nem fognak feltétlenül pozitív végeredménnyel zárulni", mivel az ÖVP-vel a számos kapcsolódási pont mellett, jelentős különbségek is fennállnak.

A Kurz által megkövetelt Európa-barát beállítottságra Kickl egy metaforával válaszolt. Szerinte a szabadságpártiak viszonya az EU-hoz a szerelemhez hasonlítható: "Ha valaki szeret valakit, az nem jelenti feltétlenül azt, hogy mindig kedves is vele".

Kurz pénteken kapott kormányalakítási megbízást Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnöktől, és azóta mind a négy másik parlamenti párttal tárgyalt már az együttműködés lehetőségeiről. A Christian Kern kancellár vezetése alatt álló Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) úgy döntött, hogy ellenzékben folytatja a politizálást. Az FPÖ jelezte: akkor lép koalícióra a néppártiakkal, ha megkapja a belügyminiszteri tárcát, amely személyesen Strache irányítása alá kerülhet. Az FPÖ emellett svájci mintára közvetlen demokráciát építene ki Ausztriában.

Az október 15-i parlamenti választásokon a néppártiak 31,5 százalékot, a szociáldemokraták 26,9 százalékot, a szabadságpártiak pedig 26 százalékot kaptak.

Az APA osztrák hírügynökség szerint az előző évtizedek tapasztalataiból kiindulva még idén új kormánya lehet Ausztriának, ugyanis a múltban átlagosan hatvan napig tartott a kormányalakítás.

A második osztrák köztársaság történetében ez lehet a második alkalom, hogy néppárti-szabadságpárti koalíció jön létre. Az Európai Unióban azonban előzetesen aggodalmakat váltott ki a két párt esetleges szövetkezése, mert az FPÖ egyes korábbi politikai megnyilatkozásait olyan bírálatok érték, hogy nem mindenben egyeztethetők össze az EU alapértékeivel.

Sebastian Kurz Európa legfiatalabb kormányfője lesz, ha sikerül kormányt alakítania.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×