Ezért kritizálják Magyarországot, Ausztriát és Csehországot

InfoRádió / MTI
2017. október 23. 14:09
A Die Welt című konzervatív német lap és a Spiegel Online hírportál a csehországi parlamenti választásokkal kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.

A Die Welt Illiberális demokráciák címmel közölt kommentárt, amelyben a szerző, Thomas Schmid kiemelte: Csehország a választási eredmény révén közeledik Magyarországhoz és Lengyelországhoz, amelyek "már huzamosabb ideje egy új (vagy régi) nacionalizmus útját járják", és így "Közép-Európában kialakul az +illiberális demokráciák+ tömbje".

A helyzet azzal "fenyeget, hogy a kelet-európai kivétel kelet-európai szabállyá válik" - emelte ki, kifejtve: "a demokratikus választás nem garantálja automatikusan a demokráciát", és arra is fel lehet használni, hogy "károsítsák vagy akár felszámolják a hatalmi ágak szétválasztását és a jog uralmát".

Leginkább pedig az aggasztó, hogy Magyarország, Lengyelország és Ausztria után egy újabb EU-tagországban "alapvetően etnikai alapú" választás zajlott le: aki elutasítja a bevándorlókat és a menekültek befogadását, az egyben "a liberális demokráciát is elutasítja", hiszen azt nem lehet etnikai alapra építeni, mert, "az alkotmányra, a szabályokra" épül - írta a Die Welt szerzője.

Hozzátette: ugyanez érvényes az EU-ra is, amelynek szerződéseiben az áll, hogy bármely ország csatlakozhat, amely elfogadja a szabályokat. Az "+illiberális demokráciák+ tömbje frontális támadás lenne az EU mint jogközösség ellen". Az, hogy majdnem idáig fajult a helyzet, bizonyítja, hogy az EU keleti bővítése elsietett volt - áll a kommentárban, amely szerint az EU-ban ma sokkal élesebb a kelet-nyugati megosztottság, mint az észak-déli.

A Spiegel Online Csehország az elégedetleneket választja címmel közölte Keno Verseck írását, aki a többi között kiemelte, hogy a választási győztes ANO vezetője, Andrej Babis a menekültügyben "Európa-ellenes" álláspontot foglal el, mint Orbán Viktor és Jaroslaw Kaczynski, de sok mindenben különbözik a magyar és a lengyel vezetőtől, így "nem nacionalista, és nem akar Csehországban messianisztikus ideológiai projekteket megvalósítani".