eur:
393.86
usd:
369.45
bux:
65779.45
2024. április 23. kedd Béla
Itt a katalán válasz a spanyol kormány döntésére

Itt a katalán válasz a spanyol kormány döntésére

A katalán parlament összehívását jelentette be szombat esti televíziós beszédében Carles Puigdemont katalán elnök, hogy "megvitassák és eldöntsék" a választ a spanyol kormány Katalóniában tervezett intézkedéseire.

A spanyol kormány szombati rendkívüli ülésén döntött arról, hogy az alkotmány 155-ös cikke alapján, törvény és alkotmánysértésre hivatkozva kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását és előrehozott parlamenti választások megrendezését Katalóniában, amelyről jövő pénteken szavaz a spanyol parlament.

A katalán elnök szerint az "önrendelkezésük megsemmisítésére" irányuló "támadást" nem fogadhatják el.

Mint mondta, a spanyol kormány a Spanyol Szocialista Munkáspárt és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális párt támogatásával Francisco Franco diktátor óta a "legrosszabb támadást" mérte Katalónia intézményeire és népére.

Carles Puigdemont szerint a demokratikus hozzáállással összeegyeztethetetlen, hogy a spanyol kormány "önhatalmúlag", "illegális módon" a katalán népakarat képviselőjévé nyilvánította magát.

Az állam megsértette a katalánok önrendelkezését és demokratikus akaratát. "Össze kell fognunk, hogy megvédjük intézményeinket" - hangsúlyozta.

Üzent Európának is

Charles Puigdemont üzenetet intézett Európa vezetőihez és lakóihoz: "ha az értékek veszélyben vannak Katalóniában, akkor szintén veszélyben vannak Európában".

Félmilliós tüntetés

Szombat délután mintegy 450 ezren tüntettek a katalán függetlenség mellett az 1,6 millió lakosú Barcelonában - közölte a helyi rendőrség szombat este. A függetlenség híveinek tömege délután lepte el a belvárosi utcákat, katalán függetlenségi zászlókat lobogtatva, a szabadság és a függetlenség szavakat skandálva.

A tüntetést eredetileg azért szervezték, hogy követeljék két előzetes letartóztatásban lévő függetlenségpárti civil szervezet vezetőjének szabadon bocsátását.

Itt a katalán válasz a spanyol kormány döntésére

Ám a spanyol kormány bejelentése után, miszerint kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását és előrehozott helyi parlamenti választások megrendezését, a megmozdulás célja kibővült az intézkedések elleni tiltakozással, és az autonómia védelme melletti kiállással. Carles Puigdemont katalán elnök és kormányának tagjai a menet élére álltak.

Itt a katalán válasz a spanyol kormány döntésére

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×