eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Uniós csúcs: több pénzt kaphat Olaszország

Több pénzt kaphat Olaszország az Európai Uniótól az illegális bevándorlók áradatának megfékezésére. Egyebek mellett ez derült ki csütörtökön Brüsszelben, ahol csúcstalálkozót tartottak az tagországok vezetői.

Az InfoRádió értesülése szerint a magyar miniszterelnök volt az, aki javaslatot tett egy pénzügyi alap létrehozására, amelyből Olaszország a migráció elleni védekezést finanszírozhatná. Úgy tudjuk, hogy Orbán Viktor ezt az ötletet szerdán este mondta el Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, amikor a visegrádi országok vezetőinek társaságában együtt vacsorázott vele.

Ezt követte csütörtökön Brüsszelben az uniós csúcstalálkozó, amelynek sajtótájékoztatóján Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szintén arról beszélt, hogy több pénzt kell adni az olasz hatóságoknak és az észak-afrikai országoknak a bevándorlók áradatának megfékezésére, 2018 elején pedig meg kell reformálni dublini rendszert, vagyis az unió menekültügyi eljárásait. Donald Tusk kérdésre válaszolva beszélt a katalóniai helyzetről is.

„Tagadhatatlan, hogy Spanyolországban aggasztó a helyzet, de az uniós intézmények és tagállamok álláspontja egyértelmű: nincs tér vagy lehetőség semmilyen közvetítő szerepre vagy nemzetközi kezdeményezésre, esetleg lépésre” - fogalmazott az Európai Tanács elnöke.

A sajtótájékoztatón az Európai Bizottság elnöke is részt vett. Jean-Claude Juncker egyetért azzal, hogy több pénzt kell költeni a migráció megállítására. Felajánlotta az unió segítségét a spanyol és a portugál erdőtüzek kezeléséhez és jelezte, hogy Brüsszelnek sajnos nincs mandátuma arra, hogy tárgyalásokat kezdjen Oroszországgal az Északi Áramlat 2 nevű gázvezetékről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, Harkiv elleni offenzíva készül - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, Harkiv elleni offenzíva készül - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már csak a szenátus, illetve az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×