Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fontos üzenetet kaptak az Angliában élő magyarok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A brit nagykövet, Iain Lindsay legújabb magyar nyelvű videójában az Egyesült Királyságban élő magyarokat igyekszik megnyugtatni.

Ian Lindsay azokra a fontos szempontokra hívja fel a figyelmet, amelyeket Theresa May miniszterelnök fogalmazott meg az uniós állampolgárok jogainak biztosításával kapcsolatban, és szerinte  már csak egy hajszál választja el őket a megállapodástól az uniós állampolgárok jogairól szóló megállapodástól az EU-val.

A nagykövet elmondta, ha jogszerűen tartózkodik az Egyesült Királyság területén, egyetlen uniós állampolgárnak, így egyetlen magyar állampolgárnak sem kell elhagynia az Egyesült Királyságot, amikor az országa kilép az EU-ból.

Azok az EU-s állampolgárok, akik rendelkeznek állandó tartózkodásra jogosító okmánnyal, egyszerűen beválthatják az letelepedett státuszúra.

Azoknak, akik nem rendelkeznek állandó tartózkodásra jogosító okmánnyal, aggasztó lehet a letelepedéshez szükséges regisztrációs folyamat, ezért fontosnak tartják, hogy a regisztráció elektronikus úton igényelhető és olcsó legyen. Lindsay hozzátette, jelenleg ezzel kapcsolatban az érintetteknek nincs további teendőjük.

A diplomata jelezte, a letelepedett státusszal rendelkezők bármikor visszatérhetnek Nagy-Britanniában, és megvédik a már befizetett szociális hozzájárulásaikat. Megerősítette Theresa May kijelentését, hogy szeretnék, ha az emberek nem hagynám el az országot, és a családok együtt maradnának.