eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Aggasztó különbségeket lát Orbán Viktor

Bizonyos kérdésekben aggasztó az álláspontok különbözősége a visegrádi országok és az Európai Bizottság között, ennek ellenére eredményes volt a szerda esti munkavacsora a brüsszeli testületet vezető Jean-Claude Junckerrel, van rá esély, hogy javuljon az együttműködés a felek között - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozója után.

Nem is annyira politikai, inkább kulturális gyökerű nézetkülönbségekről van szó, ahogyan a két oldal Európa jelenét és jövőjét látja, például a migráció kérdését - mondta Orbán Viktor a közmédiának.

"Mindennek ellenére a találkozó eredményes volt, hiszen számos félreértést tisztáztunk,

el tudtuk mondani Juncker úrnak, hogy több tiszteletet szeretnénk kapni a közép-európai államok polgárainak, közöttük a magyaroknak is" - hangsúlyozta.

A kormányfő szerint nem túlzás azt mondani, hogy az Európai Parlament megkezdte a "Soros-terv" végrehajtását a képviselőtestület belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottsága (LIBE) által a közös uniós menekültügyi rendszert szabályozó dublini rendelet módosításáról elfogadott jelentéssel.

"Nem kevesebb van a puskacsőben, mint az a golyóbis, amely szerint ezentúl létrejönne Európában egy állandó, kötelező és felső határ nélküli szétosztási mechanizmus, vagyis egy kötelező betelepítési kvóta" - fogalmazott Orbán Viktor a közmédiának.

A szakbizottsági jelentés negligálja azt a veszélyt, hogy kapcsolat áll fenn a migráció, illetve a terrorizmus és a közbiztonság romlása között, és el is venne jogköröket a tagállamoktól - tette hozzá.

Orbán Viktor szerint fontos lenne felgyorsítani a csatlakozási tárgyalásokat Montenegróval és Szerbiával, hogy a két ország, de különösen az utóbbi minél hamarabb tagja lehessen az Európai Uniónak. Ezzel a lépéssel az EU stabilizálná a helyzetét a balkáni térségben.

Emellett közölte, hogy az uniós állam- és kormányfők ülésén a török helyzet is napirendre került, és hangsúlyozta: "a Balkán nélkül nem lehet értelmezni Törökországot".

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×