eur:
394.95
usd:
371.53
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Ezek a cseh választások legnagyobb kérdései

Ezek a cseh választások legnagyobb kérdései

A hétvégi csehországi képviselőházi választások legnagyobb kérdése, hogy kivel alakíthat koalíciót a legnépszerűbb párt, az ANO mozgalom elnöke, Andrej Babis - mondta az InfoRádiónak a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa.

A közvélemény-kutatások szerint az Andrej Babis vezette ANO 2011 párt a legesélyesebb cseh választásokon – mondta Garai Nikolett, a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa, hozzátéve, hogy a legnagyobb kérdés az, hogy kivel alakít kormánykoalíciót Csehország második leggazdagabb embere.

„Az előrejelzések szerint nyolc párt kerülhet a parlamentbe.

Jobb- és szélsőjobboldali megerősödés várható és Európai Unió-, elitellenes felhang dobja meg a parlamenti választásokat.”

Garai Nikolett kiemelte, esélyesnek tartják még a Bohuslav Sobotka vezette szociáldemokrata pártot, amely jelenleg is a kormánykoalíció tagja. És komoly esélyeket jósolnak a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának is.”

Érdekes lesz, hogy megújul-e a jelenlegi, hárompárti kormánykoalíció, és ha a szociáldemokratákkal lép koalícióra az ANO, hogyan változik meg a helyzetük.

„A szociáldemokraták miniszterelnök-jelöltjének a népszerűsége jelenleg nagyobb, mint a pártelnöknek, ezért az is kérdés, hogyan változnak meg az erőviszonyok.”

A választásokat pénteken és szombaton rendezik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×