eur:
393.85
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Mi lesz az iráni egyezmény sorsa?

Nincs teljes egyetértés a washingtoni kormányban az iráni atommegállapodásról. Miközben a külügyminiszter az alku fennmaradását az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekének tartja, az ENSZ-nagykövet szerint a felmondást akár jó lépés is lehet.

Washington egyelőre nem mondja fel az Iránnal kötött többhatalmi egyezményt – mondta Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete az NBC televíziónak nyilatkozva.

"Úgy gondolom, hogy egyelőre maradunk az egyezmény mellett, mert azt reméljük, hogy így javíthatunk a helyzeten. És pontosan ez a célunk" – fogalmazott, jelezve, nem csinálhatnak úgy, mintha Teherán teljesíteni a kitűzött célokat, elmondása szerint ezért jelentette be pénteken Donald Trump elnök, hogy nem írja alá a háromhavonta esedékes igazolást arról, hogy Irán betartja az atomalkut.

„Le kell térnünk arról az útról, amin több erőszak, több terror vár minket, és Irán valós nukleáris fenyegetése. Ezért utasítom arra a kormányzatot, hogy működjön szorosan együtt a Kongresszussal és szövetségeseinkkel, hogy javítsák ki a megállapodás számos komoly hibáját, hogy az iráni rezsim soha több ne fenyegethesse a világot nukleáris fegyverekkel” - mondta Donald Trump, aki egyben új gazdasági szankciókat is kilátásba helyezett Iránnal szemben. Amennyiben ezt a törvényhozás nem támogatja, az elnök a többhatalmi megállapodás felmondását ígérte.

A Politico című lap értesülései szerint Rex Tillerson külügyminiszter és James Mattis védelmi miniszter ellenezte, hogy Trump ne írja alá az igazolást, de Nikki Haley ENSZ-nagykövet támogatta azt. Rex Tillerson, az amerikai diplomácia irányítója a CNN hírtelevízióban arról beszélt: egyetért James Mattis védelmi miniszterrel abban, hogy a kongresszusnak nem kellene azonnal új szankciókat kiszabnia Iránra. A külügyminiszter szerint a megállapodás életben tartása az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdeke.

A CBS televíziónak nyilatkozva Mohamed Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter azt mondta,

Donald Trump döntésével "mélyíti a bizalmatlanságot".

"Ezek után senki sem fog megbízni az Egyesült Államokban, mert minden megállapodás csak az aktuális elnök ciklusa végéig tekinthető biztosnak. A Trump adminisztrációt a nagy visszavonások kormányaként emlegetik, hiszen folyamatosan a kilépésekről beszélnek” - fogalmazott az iráni diplomácia vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×