eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Még nem dőlt el az osztrák választás – sok múlhat a levélszavazatokon

Még nem dőlt el az osztrák választás – sok múlhat a levélszavazatokon

A konzervatív Osztrák Néppárt győzött az előrehozott ausztriai parlamenti választáson. A mostani állás szerint a Szabadságpárttól kevéssel elmaradva az eddig a nagykoalíciót vezető Osztrák Szociáldemokrata Párté lesz a harmadik legnagyobb parlamenti frakció.

Ausztriában a papírforma szerint az Osztrák Néppárt nyerte az előrehozott választásokat, így az új kancellár a 31 éves Sebastian Kurz lehet, aki eddig a külügyi tárcát vezette. A várható koalíciós partner, a Szabadságpárt végül a második helyen végzett, a Zöldek viszont kiestek.

Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára az InfoRádiónak azt mondta, nagy meglepetés nincs, az előrejelzéseknek megfelelően alakult a voksolás eredménye. Szerinte

egyértelmű jobbra tolódás figyelhető meg az osztrák politikában.

A konzervatív Néppárt 15 év után újra a legerősebb párt lett.

A szakértő hangsúlyozta, hogy a végleges eredmény csak csütörtökön várható. Mivel rekordszámú levélszavazat érkezett, és kimondottan kis különbség van a Szabadságpárt és a szociáldemokraták szavazatszáma között, így nem kevés múlik a csütörtöki szavazatszámláláson.

Az eddigi eredmények

Osztrák Néppárt 31,4%  
Osztrák Szabadságpárt 27,4%
Osztrák Szociáldemokrata Párt 26,7%
NEOS 5%
Pilz Listája 4,1%
Zöldek 3,3%

Sebastian Kurzról – aki minden valószínűség szerint Ausztria új kancellárja lesz – azt mondta, hogy fiatal kora ellenére káprázatos karriert futott be, eddig is számos vezető pozíciót töltött be az osztrák politikában. A politikus kijelentette, hogy minden párttal beszélni akar. Hosszú listája van a változást hozó teendőkről, egyesekhez kétharmados többségre is szüksége lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×