eur:
393.23
usd:
368.05
bux:
66001.33
2024. április 24. szerda György
Startol a félelmetes 7-es cikkely: átvilágítják Magyarországot

Startol a félelmetes 7-es cikkely: átvilágítják Magyarországot

Jövő márciusban mutatja be a Magyarországról készülő különjelentését a zöldpárti Judith Sargentini, és júniusban előbb az állampolgári jogi bizottság, majd 2018 szeptemberében az EP plenárisa szavaz róla. Kétharmad kellene ahhoz, hogy az EP kezdeményezhesse hazánkkal szemben a 7-ik cikkely szerinti eljárást.

Ismertette szerdán az EP állampolgári jogi bizottságában a zöldpárti Judith Sargentini azt a menetrendet, aminek a végén az Európai Parlament plenáris ülése majdnem egy év múlva szavazhat a Magyarországot átvilágító jelentésről.

A jelentés arra a kérdésre keresi majd a választ, hogy Magyarország esetében fennáll-e az uniós alapértékek megsértésének egyértelmű veszélye.

Ha a válasz igen, akkor az EP arra kérheti a Tanácsot, hogy tegye meg az ilyenkor szükséges lépéseket, azaz indítsa el a 7-ik cikkely szerinti eljárást - írja a BruxInfo.

Az Európai Unióról szóló szerződés 7-es cikkelye alapján a képviselők májusban arra utasították az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságot, hogy készítsen plenáris szavazásra kerülő különjelentést Magyarországról.

A jelentés elfogadásához a jelen lévő képviselők szavazatának kétharmada, az összes képviselő szavazatának abszolút többsége szükséges (vagyis összesen 376 voksra van szükség).

A 7. cikk (1) bekezdése szerint ezután a Tanács megállapíthatja, hogy egy tagállam esetében fennáll az uniós alapértékek megsértésének egyértelmű kockázata és konkrét ajánlásokat fogalmazhat meg a tagállam számára a helyzet javítására. A Tanácsnak négyötödös többséggel kell döntést hoznia.

Judith Sargentini (Zöldek, Hollandia) parlamenti jelentéstevő a jelentéstervezetet 2018. márciusban ismerteti az állampolgári jogi bizottság tagjaival, akik áprilisig nyújthatnak be módosító indítványokat. A bizottsági szavazásra jövő júniusban kerülhet sor. A jelentéshez a Kulturális és Oktatási, illetve az Alkotmány Ügyek Bizottságai biztosan készít véleményt, a Költségvetés-ellenőrzési Bizottság pedig jelezte, hogy szintén csatolna véleményt a szöveghez.

A jelentésről az EP plenáris ülése 2018 szeptemberében szavaz.

Az állampolgári jogi bizottság még az idei év vége előtt közmeghallgatást tart a magyar kormány és a civil társadalom képviselői, illetve szakértők részvételével.

„Örülök, hogy elkezdjük a munkát. Ez lesz az első alkalom, hogy az Európai Parlament a 7-es cikkely aktiválásával foglalkozik, ezért mindent megteszek, hogy a következtetések levonását átlátható és alapos vizsgálódás előzze meg. A kiegyensúlyozott kép kialakítása érdekében örömmel találkozom a magyar hatóságokkal, civilekkel, tudósokkal és másokkal is.” - közölte a holland jelentéstevő.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×